Se skřípáním zubů souvisí alkohol i stres

Když skřípou zuby, není to nic, co by se hezky poslouchalo. Jaké potíže tento zlozvyk způsobuje a proč je návštěva lékaře zřejmě nevyhnutelná?

Konečně utichl rušný městský provoz i hlučný soused. V ložnici vám z otevřeného okna vane příjemný vánek, takže slastně zaboříte hlavu do voňavého polštáře a pomalu usínáte. Jenže ouha, z druhé strany manželské postele se začínají ozývat divné zvuky, které vám doslova „trhají uši“. Co to má být? Skřípání zubů! Partner už zase koncertuje. A dělá tak problém nejen vám, ale i sobě.

Nebezpečná věc, která je běžná

Skřípání zubů se odborně nazývá bruxismus (1). Bohužel jde o velmi častou záležitost, neboť postihuje 14 až 46 procent dětí, dospívajících i dospělých. Potíž je v tom, že bruxismus způsobuje snad všechny druhy dentálních potíží. V jak velkém ohrožení se tedy váš partner nachází?

Z pohledu zubaře tento zlozvyk ničí a oslabuje sklovinu, což vede k praskání i ztrátám zubů. Nahrává ale i jejich zvýšené citlivosti, ztuhlosti čelisti a bolestem hlavy. Skřípání zubů brání v dobrém spánku, proto se daná osoba cítí vyčerpaně a podrážděně (1). Proč k této patálii vlastně dochází?

Že by za to mohla sklenka navíc?

Bruxismus je ošemetný, protože ani nemusíte vědět, že ho máte. Naneštěstí ho vyvolává celá řada faktorů. Zatímco u dětí jde hlavně o úzkost, obrnu nebo ADHD, u dospělých spíše o stres, konzumaci alkoholu i kávy, kouření nebo užívání některých léků, a to včetně antidepresiv. Do situace mohou zasáhnout i genetické faktory (2). Co náprava?

Doktore, pomozte mi!

Pokud si bruxismus člověk uvědomuje, měl by vyhledat odbornou péči. Prvním krokem je návštěva stomatologa, který posoudí ústní zdraví a prodiskutuje možnosti léčby. Prospěšné tu mohou být i psychologické postupy, které zahrnují zvládání stresu, hypnoterapii a psychoterapii (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482466/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29533049/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4761372/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:59
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat