Při bolestech a nemoci přijímejte kvercetin

A zase tak otravná bolest! Než sáhnete po uklidňujících lécích, až už vás trápí cokoli, snězte něco s obsahem kvercetinu. Proč uděláte mnohem lépe?

Oblíbená růžová pilulka proti bolesti z lékárny sice uleví od nepohodlí, ale na druhou stranu zvyšuje riziko mrtvice a infarktu (1). Naproti tomu kvercetin (2), rostlinný flavonol ze skupiny flavonoidů polyfenolů, který se nachází v mnoha potravinách, je při použití bezpečný. Kvercetin pomáhá snížit zánět, eliminuje bolest, tlumí uvolnění histaminu, chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém, pomáhá normalizovat krevní oběh a udržuje čisté a průchodné cévy. Kde konkrétně ho hledat (3)?

Syrové listy libečku

Listy libečku jsou běžnou kulinářskou bylinkou používanou v několika stylech evropské kuchyně. Bývají skvělým doplňkem salátů. Chutnají velmi podobně jako celer a jsou široce dostupné.

Šťáva z černého bezu

Bezová šťáva je velmi bohatá na antioxidanty, minerály, vitaminy a kvercetin. Mezi běžné problémy, které dokáže zkrotit, patří žaludeční potíže, příznaky nachlazení a chřipky.

Listy ředkvičky

Obvykle nás nenapadne jíst listy ředkvičky, ale to neznamená, že se jedná o špatný krok. Naopak. Uvedené listy mají pepřovou chuť, která může být docela intenzivní, ale když se smíchají s jinou zeleninou, syrové nebo vařené, zvládne je sníst každý. Nejlepší ze všeho je, že jsou velmi výživné a mají vysokou koncentraci kvercetinu.

Kopr

Kopr je hlavní kulinářská bylina, jež se dobře hodí k mořským plodům a zeleninovým pokrmům. Rozumí si zejména s okurkami a taktéž patří k zásobárnám kvercetinu. Co si z něj připravíte?

Koriandr

Voňavý koriandr ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus. Tedy nejen to. Tato nádherná bylina je nabitá kvercetinem a podle všeho může pomoci odstranit kovy z těla.

Fenykl

Fenykl, který vypadá podobně jako kopr, ale má blíže k mrkvi, má spoustu protizánětlivých, antimikrobiálních a antioxidačních sloučenin. Proto ho nezapomeňte zařadit do svého jídelníčku, organismus to nesmírně ocení!

Červená cibule

Červená cibule je nejoblíbenější cibulí na planetě, a to díky své jemně sladké chuti a všestrannosti. Kvercetinu je v ní tak jenom ale pozor, tepelnou úpravou se ztrácí přibližně polovina obsahu.

Čekanka

Čekanka má jasně červené listy s bílými žilkami a pikantní, hořkou chuť, která se při grilování nebo opečení zjemňuje. Čekanka s vysokým obsahem kvercetinu je také bohatá na měď a vitaminy C a K.

Zdroje: (1) www.health.harvard.edu/blog/fda-strengthens-warning-that-nsaids-increase-heart-attack-and-stroke-risk-201507138138, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Quercetin, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat