Studený zimní vzduch oslabuje imunitu

Imunita těla není ukryta jen ve střevech. Začíná totiž už v nosních dírkách! Jenže těm nízké venkovní teploty příliš nesvědčí, což snižuje obranyschopnost o celou polovinu. Preventivní řešení ovšem nabízí rouška nebo respirátor.

Že je v zimě častější nemocnost, to víme nejen my, ale i lékaři, u kterých si nestačíme podávat dveře. Ale proč tomu tak je? Jsou snad během nejchladnějších měsíců roku bacily agresivnější? Nebo si s nimi zkrátka nedokážeme poradit? Konec všem domněnkám. Díky nejnovější studii (1) vědci konečně znají odpověď!

Medicínský průlom, který odhalil pravdu

Americký výzkum (1) publikovaný v odborném recenzovaném magazínu Journal of Allergy and Clinical Immunology odhalil, že studený zimní vzduch oslabuje imunitní reakce těla, a to zejména v nose. Co má právě tato část obličeje společného s obranyschopností? V podstatě všechno, neboť je vlivem dýchání jedním z prvních míst, kde dochází ke kontaktu s respiračními viry. Snížení teploty uvnitř nosu o pouhých 12 stupňů Celsia zlikviduje podle autorů této studie takřka 50 procent buněk bojujících proti choroboplodným zárodkům, které se přirozeně vytváří v teplém prostředí. To nás k onemocnění pochopitelně činí mnohem náchylnější. V zimě tedy mrzne nejen naše tělo, ale i polovina naší imunity. Dá se s tím něco dělat? Prý ano, ale těžko říct, zda tomuto preventivnímu kroku budete nakloněni.

Rouška není jen na koronavirus

Doby, kdy bylo nošení ochranných pomůcek kvůli covidu-19 povinné, jsou pryč. A řada lidí si oddechla, protože mít na obličeji roušku či respirátor, mnohdy i několik hodin denně, nebylo úplně nejpohodlnější. Využívání tohoto zdravotnického materiálu se ale doporučuje i teď, kdy koronavirus dávno ustoupil. Autoři výše zmíněné studie (1) se domnívají, že rouška je pro nos vlastně totéž, co svetr pro tělo. Pomůže totiž zvýšit teplotu uvnitř dýchacích cest a tím předejde tak markantní likvidaci imunitních buněk, které zachycují respirační viry a pomocí hlenu je vypuzují z organismu. Jak s touto radou naložíte?

Zdroje: (1) www.jacionline.org/article/S0091-6749(22)01423-3/fulltext







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat