Obklopeni stromy budeme zdravější

Podceňovat stromy? To bychom rozhodně dělat neměli. Kromě toho, že čistí vzduch, který dýcháme, nám také ulevují od stresu a posilují imunitu. Zaslouží si tedy velký respekt!

Že jsou stromy jen kusy dřeva a tím to hasne? Omyl. Pro celý ekosystém mají klíčový význam, protože stabilizují půdu, poskytují bohaté prostředí pro divokou zvěř a ochlazují teplotu, přičemž absorbují a filtrují dešťovou vodu. Víte, kde rostou ty úplně nejvyšší na světě? V americké Kalifornii. Špička jednoho z tamních sekvojovců obrovských (Giant sequoia) se nachází 113 metrů nad zemí (1). Čistě pro srovnání slavná šikmá věž v italské Pise by tomuto jehličnatému velikánovi sahala jen do pasu. Stromy ale nejsou důležité jenom pro přírodu, i naše zdraví z nich hodně těží! Jaké výhody z jejich blízkosti plynou?

Antidepresivum, na které stačí jen pohled

Poznatky četných vědeckých studií (2) potvrzují, že přítomnost stromů v městském prostředí může zlepšit duševní zdraví místních obyvatel. Konkrétně pak tím, že snižuje hladinu stresových hormonů, navozuje optimistickou náladu, omezuje negativní myšlenky a tlumí příznaky deprese. Proč jen tyto dřeviny pořád tolik podceňujeme, když konají takové dobro? Naši úctu a uznání si zaslouží i z jiného důvodu.

Čistší vzduch 

Není překvapující novinkou, že žijeme v hodně znečištěném ovzduší. Co všechno nám s každým nádechem ve formě pevných částic putuje do těla? Je to třeba ozón, oxid uhelnatý, polycyklické aromatické uhlovodíky, oxid dusičitý a oxid siřičitý. Všechny tyto látky se dávají do spojitosti s celou řadou nepříznivých zdravotních stavů, a to včetně bronchitických příznaků i zvýšeného rizika zeleného zákalu, srdečního infarktu, arteriální hypertenze, rakoviny, kognitivních poruch i předčasného úmrtí. A právě proto bychom si stromů měli cenit ještě více, neboť plocha jejich listů zachycuje velké množství prachových částic, nečistot i výparů se zplodinami z výfukových plynů. A tyto čističky vzduchu pro nás pracují zadarmo (2)!

Překvapivá podpora imunity

A máme tu další fascinující pozitivum. Stromy nejenže absorbují škodlivé chemikálie, ale zároveň uvolňují ty prospěšné. Jedná se zejména o fytoncidy, které je chrání před škůdci a nežádoucími mikroorganismy. Fytoncidy však mají podle jisté japonské studie (3) zveřejněné v magazínu International Journal of Immunopathology and Pharmacology velmi příznivý vliv na člověka, protože posilují imunitu, normalizují krevní tlak a zkvalitňují spánek.

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Tree, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7345658/, (3) www.nature.com/articles/s41598-020-79924-5#citeas, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20074458/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat