Jaro má na naši náladu i chování obrovský vliv

Na jaře se nejen uklízí, ale i více sportuje. Toto roční období hodně přeje také sexu. A všechno tohle jsou důvody, proč jsme teď veselejší než kdy jindy!

„Když přišlo jaro, dokonce i to falešné, nebyly žádné problémy kromě toho, kde být nejšťastnější“. To kdysi napsal americký spisovatel a mistr psaného slova Ernest Hemingway. A uhodil tím pomyslný hřebíček na hlavičku! S jarem totiž nekvete jenom příroda, ale i naše psychika. Nebo jste si toho nevšimli?

Slunce jako důvod k radosti

Lidé, kteří v příjemném jarním počasí venku stráví pouhých 30 minut, zpravidla bývají veselejší a spokojenější (1). Čerstvý vzduch a hřejivé sluneční paprsky, po nichž se nám během zimy tolik stýskalo, tlumí stres i pracovní tlak a příznivě ovlivňují také myšlení (2). Jděte se na chvilku projít, rázem budete klidnější, uvolněnější a dost možná i kreativnější.

Motivaci bychom mohli rozdávat

Klima je zkrátka tak akorát, protože není nepříjemné horko ani zima. To nás přímo vybízí ke sportovním aktivitám. A že se jich venku dá dělat požehnaně! Jakákoli pohybová činnost zvyšuje produkci endorfinů neboli šťastných hormonů, které mimo jiné vyhánějí z hlavy úzkosti a deprese (2). Co ještě se na jaře děje?

Máme chuť na sex

Jaro přeje sexu. Je prokázáno, že v tomto období se mužům zvyšuje hladina testosteronu až o 20 procent (3). Zkrátka však nepřicházejí ani ženy, neboť u nich dochází k nárůstu hladiny luteinizačního hormonu, jež spouští ovulaci. To vysvětluje, proč je naše libido hodně akční. A vůbec nám to nevadí! Ostatně, i fyzický projev lásky funguje jako zázračné antidepresivum, tudíž máme dobré nálady více než dost. A poslední nesporný jarní jev?

Uklízíme ostošest

Tak jistě, že se teď intenzivně uklízí. Cítíme silnou potřebu po organizaci a takřka sterilním pořádku, proto se zbavujeme starých a nepotřebných věcí, rovnáme, čistíme a leštíme všechno, co se dá. Je to sice fuška, ale i tohle našemu mentálnímu zdraví nesmírně prospívá. Spojitost mezi neuspořádaným domácím prostorem a narušenou duševní pohodou se prokázala již nesčetněkrát (4).

Zdroje: (1) www.record.umich.edu/0405/Oct25_04/31.shtml, (2) www.huffpost.com/entry/walk-nature-depression_n_5870134, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/319157, (3) www.scientificamerican.com/article/does-spring-fever-exist/, (4) www.researchgate.net/publication/298428874_The_dark_side_of_home_Assessing_possession_'clutter'_on_subjective_well-being






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:08
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat