Vůně nového auta zvyšuje riziko rakoviny

To nové auto voní tak hezky! Člověk by jen seděl a blaženě nasával to zajímavé aroma novoty a luxusu. Jenže ty následky… Už po půl hodině se kvůli němu zvyšuje riziko rakoviny!

Když si zákazník autosalonu sedne do úplně nového vozu, kochá se nejen jeho moderním designem, zpracováním a funkcemi, ale i vůní. Jak ji jen popsat? No jde to těžko. Nepřipomíná totiž květiny, drahé francouzské parfémy, rozkvetlou louku ani svěží mořský vánek. Přesto je zatraceně příjemná. Ale bohužel i škodlivá.

Dýcháním k nádoru?

Podle nových vědeckých zjištění může toto automobilové aroma zvýšit riziko rakoviny (1). Čím déle a častěji ho řidič či jeho spolujezdec nasává, tím pochopitelně hůře. Říkáte si, co je to zase za hloupost a další odborný výstřelek? Pravděpodobně nejste sami. Jenže důkazy jsou hodně výmluvné.

Tohle vážně škodí!

Američtí experti z Harvardovy univerzity a Pekingského technologického institutu neprováděli svůj výzkum v žádné laboratoři, ale naprosto reálných podmínkách. Prakticky neudělali nic jiného, než že celkem 12 fungl nových vozů umístili na venkovní parkoviště a pomocí speciálních senzorů sledovali jejich vnitřní vzduch po dobu 12 dní. A nebyla to moc hezká podívaná…

Karcinogeny jako spolucestující

Autoři této studie objevili jisté chemické úrovně, které dalece překračují bezpečnostní normu pro kvalitu ovzduší v automobilech. Formaldehyd, známá sloučenina způsobující rakovinu (2), překonal standardy o 35 procent. Hladina dalšího nebezpečného karcinogenu, kterým je acetaldehyd, byla vyšší dokonce o 61 procent. Na základě těchto skutečností vědci varují, že strávit pouhých 30 minut denně v novém vozidle může člověka vystavit neuvěřitelnému množství těchto sloučenin, což si vybere daň na jeho zdraví. Taktéž upozorňují na to, že vlivem teplejšího počasí a hřejivých slunečních paprsků úroveň těchto chemikálií ještě narůstá. A požitek z jízdy je najednou ten tam, že?

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666386423001431, (2) www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/formaldehyde#:~:text=Studies of workers exposed to,%2C nasal cavity%2C and nasopharynx.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat