Masturbace zahalená závojem vedlejších účinků

Masturbace je o používání vlastních rukou (nebo hraček… či čehokoli jiného, co vás zajímá), a jejím primárním účelem je sexuální potěšení. Má nějaké vedlejší účinky, kupříkladu hormonální nerovnováhu?

Možná máte potíže s početím, nebo vás trápí únava, nepravidelný menstruační cyklus, bolestivá menstruace, masná a aknózní pleť, chloupky na obličeji, popřípadě váhové výkyvy. Děláte si starosti s tím, že viníkem je (nadměrná) masturbace? Nemusíte! Onanie hormony z rovnováhy nevychyluje!

Erotické hrátky, které neubližují – aspoň většinou

Vlastně se jedná o velmi zdravou, příjemnou aktivitu, díky které se dá experimentovat s tím, co vás vzrušuje. Navíc je to nejbezpečnější způsob intimní zábavy (1). (To proto, že neexistuje téměř žádné riziko přenosu pohlavně přenosných chorob.) Použité hračky stačí umýt a bezpečně uložit. Tak odkud se fáma a masturbaci a hormonální nerovnováze vlastně vzala?

Úleva od únavy i stresu

Těžko říct, její původ je nejistý. Možná vznikla proto, že onanie vliv na hormony sice má, ale ne negativním způsobem. Orgasmus uvolňuje dopamin (chemikálii „potěšení“) a oxytocin (hormon „připoutání“). Při sexu i „samohrátkách“ se dále produkuje serotonin, což může být důvod, proč jste uvolnění, v dobré náladě a vážně si potřebujete zdřímnout. Sexuální vzrušení také mění hladiny prolaktinu. Ale to je tak všechno – ani jedno nemá reálný dopad na hormonální nerovnováhu nebo plodnost (1).

Kdy zajít k lékaři?

V každém případě hormony patří mezi chemické posly, které koordinují různé procesy v těle. Jsou důležitou součástí růstu a vývoje a klíčovou roli hrají i v metabolismu, sexuálních funkcích, reprodukčním zdraví a náladě. Hormonální nerovnováha přitom může nastat, když máte příliš mnoho nebo naopak příliš málo jednoho nebo více hormonů (2).

To většinou vede k určitým zdravotním stavům, jež vyžadují lékařské ošetření, jako je onemocnění štítné žlázy. Nebo neplodnost, syndrom polycystických vaječníků (lze označit za onemocnění metabolické a současně také endokrinní povahy), změny nálady, deprese, nízké libido, nadměrné ochlupení na těle (hirsutismus), vaginální suchost, akné, nespavost, nevysvětlitelné přibírání nebo hubnutí. Při jakémkoli podezření kontaktujte svého lékaře (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9794105/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700394/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat