Stresový hormon kortizol má i pozitivní stránky

Slyšeli jste o hormonu kortizolu někdy něco dobrého? Spíše se k vám doneslo, že je velkým nepřítelem zdraví a příčinou mnoha nemocí, viďte? Tak teď vás přesvědčíme o opaku.

Hormon kortizol nemá právě tu nejlepší pověst. Ostatně, jak by také mohl, když se osočuje ze spolupráce na arteriální hypertenzi, srdečních komplikacích, nekontrolovatelném přibírání na váze i nespavosti. Že by nám bez něj bylo lépe? To není tak docela pravda.

Skepse není oprávněná

Hodně lidé své zdravotní potíže přičítá právě kortizolu a jeho zvýšené hladině. Vzhledem k tomu, co všechno se o něm říká, se to asi dá pochopit. Australská endokrinoložka a lékařka specializující se na ženské zdraví Jean Hailes však upozorňuje na to, že kortizol bývá jedinou a primární příčinou nemocí opravdu jen ve vzácných případech (1). Sám od sebe onemocnění prý tak docela nezpůsobuje, spíše nás před ním pomáhá chránit. Jakými způsoby?

Hlídač spánku, o kterém nemáme tušení

Tolik ho pranýřujeme a nasazujeme mu „psí hlavu“, přitom bychom se bez něj neobešli. Věřte, nebo ne, kortizol hraje při řízení cirkadiánních rytmů těla jednu z hlavních rolí (2). Jeho hladiny přirozeně klesají na nejnižší možnou hodnotu okolo desáté hodiny večerní, což nás má připravit na noční odpočinek. Naopak narůstat začínají zase v brzkých ranních hodinách, čímž nás nás „nutí“ k probuzení.

Překvapivá prevence stárnutí

Jste připravení na další „jobovku“? Poznatky četných vědeckých výzkumů se shodují v tom, že zmíněný hormon je nezbytný pro kontrolu procesu stárnutí, proto jeho nedostatek stárnutí značně urychluje (3). Je to dáno tím, že působí silně protizánětlivě. Právě záněty bývají pro buňky a tkáně podporující mladistvý vzhled i dobrou kondici likvidační.

Syndrom vyhoření nehrozí!

Syndrom vyhoření neboli vyhasnutí byl poprvé popsán v roce 1974. Jako skutečnou psychickou nemoc ho Světová zdravotnická organizace uznala v roce 2019 (4). Bojíte se, že si na vás počíhá? Pokud budete mít optimální množství kortizolu, jste v bezpečí, domnívá se jmenovaná lékařka Jean Hailes. Dle jejího názoru je tento hormon jedním z klíčových ochránců.

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/advice/cortisol, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7830980/#:~:text=Cortisol has a particular circadian,before the individual wakes up. (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32463582/, (4) www. cs.wikipedia.org/wiki/Syndrom_vyhoření#cite_note-a2larm-2






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat