Adrenalin rozhodně není nepřítel

Je adrenalin opravdu tak špatný, jak se říká? Záleží na úhlu pohledu. Ačkoli se stresem úzce souvisí, bez něj byste vypjaté chvilky zvládli opravdu jen horko těžko. A co má společného s kávou a pracovní produktivitou?

Srdce vám buší, dlaně se potí a dýcháte nezvykle rychle. Znáte tenhle pocit? Můžete ho zažívat třeba při ztrátě peněženky, když vás jímá děs z toho, že vám někdo zneužije doklady a vyluxuje bankovní konto. Tyto tělesné symptomy způsobuje hormon adrenalin, který je zcela logicky spojován se stresem, vyšponovanými nervy a psychickým náporem. To jako vážně nemá žádnou pozitivní stránku? To zjistíte z následujících řádků!

Pravda je někde uprostřed

Souvislost se stresem adrenalinu, jemuž se někdy říká i epinefrin, už nikdo neodpáře. Stejně jako špatnou pověst. Než ho ale úplně zavrhnete i vy, měli byste zjistit, jak vlastně pracuje. Stojí totiž na vaší straně! A to tím, že vašemu tělu napjaté chvíle pomáhá zvládat. Adrenalin odstartuje reakci na boj či útěk. Doslova pošle velký nápor krve tam, kde je nejvíce potřeba. Okysličí se tím svaly a dočasně se zvýší jejich síla. Také se rozšíří průdušky a rozpohybuje srdce, což se při běhu nebo boji náramně hodí (1). A teď pozor, co když tu vlastně nejde jen o přežití a přirozený pud sebezáchovy?

Podpora produktivity? 

Výše jmenovaná odbornice upozorňuje na skutečnost, že občasné návaly stresu a tím i adrenalinu zlepšují nejen fyzickou výkonnost, ale potlačují také bolesti, posilují imunitu a zvyšují pracovní produktivitu. Je-li tedy adrenalin efektivně využíván, může být hnací silou, která při profesním růstu podává pomocnou ruku (2). Chcete nakopnout jeho produkci, aniž byste museli skočit padákem nebo se zúčastnili hromadné rvačky?

Sport a sprcha? To je nápad!

Hladinu adrenalinu navýší intenzivní intervalový trénink, který má pozitivní přínos i pro kardiovaskulární zdatnost. Že vás na sport příliš neužije? Zkuste studenou sprchu. Pokud bude mít voda okolo 14 stupňů Celsia, máte o dávku tohoto hormonu postaráno. Zajistí vám ji také vypití šálku kávy (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4831313/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5975505/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9518606/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat