Přirozené způsoby, jak zatnout tipec chronickému zánětu

Zánět není vždycky špatný. Zatímco ten akutní mívá léčivý vliv, ten systémový je pro zdraví spíše zhoubný. Jak ho zkrotit? Pomůže spánek, cvičení, zelený čaj a určité druhy koření!

Zbavit své tělo zánětu? Zní to jako hlavní zásada zdraví a dobré kondice, ale ono to tak úplně není. Vždyť tahle přirozená reakce organismu vás už mnohokrát zachránila!

Rozdíl mezi akutním a systémovým

Naše tělo má svůj zánětlivý systém, kterým reaguje na trauma a infekci. Jen si vzpomeňte na okamžik, kdy jste se při krájení cibule omylem řízli do prstu, v důsledku čehož postižená oblast zčervenala, „pulzovala“ a lehce otekla. Stalo se to proto, že v ní cirkulovalo větší množství krve, čímž se tělo snažilo okamžitě opravit poškozenou tkáň. To přesně je takzvaný akutní zánět, který někde začíná a končí vyléčením. Jiný příběh je to ale v případě zánětu systémového neboli chronického, jehož konec bývá v nedohlednu, protože přetrvává týdny, měsíce nebo celé roky. Spojován pak bývá s nárůstem rizika rakoviny, Alzheimerovy choroby, deprese, srdečních komplikací a bipolární poruchy (1). I když to možná vypadá trochu beznadějně, tenhle nepřítel se zkrotit přece jen dá. Co všechno na něj platí?

Spánek, sport a zelený čaj

Když spíte a vlastně neděláte nic, neznamená to, že se ve vašem nitru nedějí velké věci. Především jde o celkovou regeneraci. Organismus se ve spánku sám „opravuje“, co čehož spadá i regulace a snížení dlouhotrvajícího zánětu (2). Dbejte tedy o kvalitní noční odpočinek, je to účinný protiútok! Kromě něj byste měli dbát i o pravidelný pohyb, neboť i on má v tomto směru silný vliv (3). A jakmile docvičíte, bude to chtít tekutiny, že? Výborné protizánětlivé účinky má zelený čaj, na jehož schopnosti nedají dopustit ani vědecké studie (4). Teplý ho pít samozřejmě nemusíte, vždyť se dá i vychladit a podávat s ledem. Co se týká jídla, proti zánětu se dá zabojovat i používáním koření, zejména pak kurkumy, oregana, zázvoru, česneku, rozmarýnu, skořice a kmínu (5).

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41591-019-0675-0, (2) www.nature.com/articles/npp2016148, (3) www.realsimple.com/anti-inflammatory-exercise-6754728, (4) www.eurekaselect.com/article/78364, (5)www. sciencedirect.com/science/article/pii/S002231662202212X?via%3Dihub






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat