I když jste se dobře nevyspali, namluvte si, že ano. Zlepší vám to náladu

Ať už vás v noci rušilo cokoli, kvůli nedostatku kvalitního spánku jste unavení a podráždění. Ale nemusí to tak být. Vsugerujte si myšlenku, že jste se vyspali do růžova, na psychiku to má blahodárný vliv!

Spánek patří mezi věci, které se nedají vůbec ničím nahradit. Je úplně jedno, kolik peněz máte, jak jste staří a co děláte za práci, pokud se dobře nevyspíte, trpí nejen vaše fyzické zdraví, ale i nálada a hladina energie.

Ono slastné a léčivé nicnedělání

Všechny lidské bytosti a téměř všechna zvířata potřebují spánek. Trávíme jím zhruba třetinu svého života a pro naše přežití je stejně tak důležitý jako jídlo, voda a vzduch. Tento posvátný odpočinkový čas hraje mimo jiné zásadní roli při upevňování paměti a dalších mozkových funkcí, přičemž podporuje imunitní systém a hojení po úrazech a nemocích. Rovněž chrání před srdečními chorobami, diabetem a metabolickým syndromem (1). Že bychom měli spát osm hodin denně, to víme. Víme také to, že když se nám to nepodaří, býváme unavení, podráždění a nesoustředění, což nám naruší a pokazí celý následující den. Jenže pozor – nemusí to být pravidlem. Záleží totiž na tom, co si vsugerujeme do hlavy!

Podstatný je úhel pohledu

Ukázková praxe? Ta by mohla vypadat asi nějak takhle – předchozí noc jste se nevyspali ani trochu. Možná za to mohlo horko, možná hlučný domácí spotřebič, štěkající pes sousedů, nachlazené dítě nebo chrápající partner. Buď jak buď, cítíte se jako přejetí parním válcem a o nějakém optimismu nemůže být ani řeč. Dá se to změnit? Podle nedávné britské studie uskutečněné vysokou školou University of Warwick (2) to možné je. A navíc i banálně jednoduché.

Přání je otcem myšlenky

Poznatky tohoto zajímavého průzkumu totiž naznačují, že když si člověk do hlavy „nasadí“ myšlenku, že se vyspal lépe než Šípková Růženka – i když to zdaleka neodpovídá realitě, může to celkovou pohodu zlepšit podobně, jako spánek samotný. Jde tedy o čistě své vlastní vnímání! Ovšem pozor, nedá se to tak samozřejmě dělat věčně, protože když byste to tak praktikovali více dní po sobě, spánková deprivace by vás stejně „dohnala“, a tento zlepšovák by nefungoval. Jako nouzové a občasné řešení je to ale podle autorů zmíněné studie zatraceně účinné!

Zdroje: (1) www.news.uchicago.edu/explainer/how-sleep-affects-human-health-explainednews.uchicago.edu/explainer/how-sleep-affects-human-health-explained, (2) www.psycnet.apa.org/record/2023-95685-001?doi=1






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat