Zvuk sekačky na trávu uším vážně škodí

Kolik decibelů má zvuk sekačky? Víc, než by pro uši bylo snesitelné a hlavně zdravé. Špunty jsou tedy nutností! A to nejen pro toho, kdo má úpravu trávníku ve svých rukou, ale i pro člověka, který sekání jenom přihlíží.

Pokud žijete v typickém městském prostředí, víte až moc dobře, že klidu tu moc není. Běžně slýcháte rušnou dopravu, štěkot psů, hučení autoalarmů i rámus linoucí se z probíhajících stavebních prací. Nemluvě o sekačce na trávu, kterou mají v povinné domácí výbavě všichni okolní sousedé. A že jich je! Ale co na to vaše uši? Ty doslova trpí!

Klasická „hudba“ léta

Dovolená u moře, prázdniny školáků, grilování i dlouhé vlahé večery – tohle všechno si většina lidí spojuje s létem, stejně jako zvuk sekání trávy. Tedy alespoň podle odborníků, kteří však upozorňují na to, že toto výrazné „hučení“ dosahuje přibližně 90 decibelů, což je nad rámec bezpečného limitu pro uši i samotný sluch. Ono je to totiž tak, že jakýkoli zvuk vyšší než 85 decibelů může zvýšit riziko hluchoty, a to v závislosti na tom, jak blízko se u jeho zdroje nacházíte. Příliš hlasitý „kravál“ poškozuje jemné vláskové buňky nacházející se ve vnitřním uchu, které se kromě sluchu podílejí i na smyslu pro rovnováhu (1). Co s tím?

Ochrana je naprostou nutností

Při sekání trávy se běžně klade důraz na vhodné obutí a ochranné brýle, které předcházejí mechanickému poškození očí a vniknutí cizích těles. Jen málokdo si ale dělá starosti se sluchem. A to je chyba. Ostatně, proč myslíte, že se při úpravě trávníku tolik doporučují sluchátka nebo alespoň jednorázové špunty do uší? Platí to nejen pro sekajícího, který s tímto pomocníkem po svém pozemku jezdí, ale i pro očité svědky, a to nejen z řad dospělých. Je třeba si uvědomit, že sluch dětí je mnohem citlivější na jakékoli vnější podněty, tudíž bývá k poškození výrazně náchylnější (2). Tak proč rizikům zbytečně chodit naproti?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5308171/, (2) www.leightons.co.uk/blog/hearing-protection/can-mowing-your-lawn-hurt-your-hearing






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat