Mladých lidí s rakovinou rapidně přibývá

Za posledních několik let počet diagnostikovaných případů rakoviny mezi mladšími generacemi vzrostl o 79 procent. Kdo nebo co za to může? Prý je to důsledek západní stravy plné zpracovaného červeného masa, nadbytku soli a alkoholu!

Nejobávanější nemocí dnešní doby je dozajista rakovina. A ta si vybírá stále mladší ročníky! Ví se dokonce i to, proč to dělá. Jaký je tedy ten hlavní důvod? Respektive rovnou tři?

Vina padá na hamburgery a alkohol

Neustálý nárůst případů rakoviny u mladších jedinců nejnovější studie (1) publikovaná v magazínu BMJ Oncology připisuje červenému masu, soli a alkoholu. Nadměrná konzumace těchto neřestí dle jejích poznatků může za to, že se od roku 1990 počet onkologických pacientů do 50 let zvýšil o celých 79 procent.

A bude hůř!

Pomocí dostupných zdravotních údajů se autoři tohoto průzkumu (1) zabývali prevalencí 29 druhů rakoviny ve 204 zemích a regionech, a to u lidí ve věkovém rozmezí 14 až 49 let. Na základě svých poznatků došli k názoru, že pokud bude stávající rakovinový vzorec pokračovat, v příštím desetiletí úmrtnost vzroste o 21 procent. Ačkoli experti připouštějí, že do této znepokojivé prognózy může zasáhnout úroveň dostupné lékařské péče, poukazují na to, že západní strava sestávající z příliš velkého množství červeného masa a soli představuje obrovskou hrozbu, a to spolu s alkoholem, k němuž lidé tíhnou stále více.

V nebezpečí je i reprodukce

Že západní strava není žádné terno, to potvrzují i předešlá vědecká zjištění (2), ze kterých vyplývá, že podstatně zvyšuje pravděpodobnost obezity, diabetu druhého typu a ischemické choroby srdeční, přičemž hraje roli i v poklesu kognitivních funkcí, množství mužských spermií a hladiny testosteronu. Potíž je v tom, že obsahuje zpracované produkty plné kontroverzních chemikálií a postrádá ovoce, zeleninu, luštěniny a další zdravé položky, což si dle lékařů postupem času vybere svou daň.

Zdroje: (1) www.bmjoncology.bmj.com/content/2/1/e000049.info, (2) www.atlasbiomed.com/blog/why-the-western-diet-is-bad-for-you/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat