Zvýšené riziko rakoviny vaječníků hrozí hlavně kadeřnicím a kosmetičkám

Nejasná bolest břicha, trávicí potíže, plynatost, nadýmání, nechutenství, nevolnost či zvracení patří k prvotním signálům, které mohou poukazovat na rakovinu vaječníků. Kdo je tímto druhem karcinomu ohrožován nejčastěji? Jsou to tyto běžné procese!

Podle nové studie (1) povolání zahrnující častý kontakt s možnými karcinogeny (látkami, které způsobují rakovinu), a to včetně barviv, bělidel, syntetických vláken a práškové mastku, mají spojitost s vyšším rizikem rakoviny vaječníků. V první linii tak stojí kosmetičky a kadeřnice. Jak na to vědci přišli?

Nejdřív řekni, čím se živíš

Anita Koushik a její kolegové z Montrealské univerzity porovnali asi 500 místních žen, které měly rakovinu vaječníků s téměř 900 ženami bez rakoviny. Shromáždili také informace o profesích žen a o tom, jak dlouho dámy pracovaly ve svých oborech. Na základě zaměstnání a zdravotní anamnézy účastnic akademici identifikovali 29 potenciálních karcinogenů, mezi které patří bělidlo, polyester a jiná syntetická vlákna nebo barvy na vlasy (1).

Za jak dlouho nemoc propukne?

Analýza odhalila negativní souvislost mezi 20 povoláními a rakovinou vaječníků. U kadeřníků a kosmetiček se riziko po 10 letech v profesi dokonce ztrojnásobilo. Autoři uvedli, že to může být způsobeno častou interakcí s bělením a barvením vlasů (1).

Prokázalo se také, že podobně na tom jsou i stenografové a účetní, ačkoli studie nebyla schopna určit, proč tomu tak je – na vině byl malý počet zkoumaných subjektů v tomto odvětví. Vědci však napsali, že spouštěčem je v tomto případě pravděpodobně sedavé zaměstnání jako takové. Ve skutečnosti účetní pracující deset let nebo více vykazovali dvojnásobné riziko. Za nimi se na nelichotivé příčce umístily osoby u šicích strojů. I ony jsou v pravidelném kontaktu se syntetickými a polyesterovými vlákny (1).

Je čas změnit práci?

Vědci zdůraznili, že velikost vzorku pro každou profesi byla příliš malá na to, aby podpořila rozsáhlé závěry o celkových rizicích. Z tohoto důvodu Anita Koushik říká, že výsledky by neměly od uvedených profesí odrazovat, pouze by mělo být provedeno více studií o pracovních rizicích. Sluší se také uvést, že se mezi faktory nahrávající rakovině vaječníků řadí vyšší věk, pozdní nebo žádné porody, nadváha a obezita, hormonální terapie po menopauze a rodinná anamnéza vaječníků, prsou nebo kolorektální rakovina (1).

Zdroje: (1) www.oem.bmj.com/content/80/9/489







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat