Zdravá záda i v sedavém zaměstnání

Kancelářské práce často vyžadují dlouhodobé sezení, které se může negativně projevit na vašich zádech a celkové pohodě, pokud není pečlivě zvládnuto. I při kancelářské práci je však možné udržet záda zdravá. Jak správně na to?

Základní opatření

Ergonomické uspořádání pracovního místa je pro zdraví zad zásadní. Zajistěte, aby vaše židle, stůl, monitor počítače a klávesnice byly správně umístěny. Židle by měla poskytovat dobrou bederní oporu a monitor by měl být ve výšce očí, abyste si nenamáhali krk. Cílem je udržovat neutrální polohu těla, aby se snížila zátěž zad. (1)

Dlouhodobé sezení může vést ke ztuhlosti a nepohodlí. Nastavte si časovač, který vám každých 30 minut připomene, abyste vstali a rozhýbali se. Udělejte si krátkou procházku, protáhněte se nebo proveďte několik lehkých cviků, abyste udrželi svaly v činnosti. Udržujte správné držení těla při sezení. Sedněte si tak, abyste se opřeli zády o židli, nohy měli položené na podlaze a kolena svírala úhel 90 stupňů. Vyvarujte se hrbení nebo shrbení, které může vést ke zvýšenému tlaku na spodní část zad. Investujte do kvalitní ergonomické židle s bederní opěrkou. Nastavitelná židle vám pomůže najít ideální přizpůsobení vašemu tělu a sníží tak zátěž vašich zad. (2)

Další tipy

Zařaďte do svého každodenního pracovního rozvrhu protahovací cvičení. Jemné protahování krku, ramen a zad může zmírnit napětí a snížit riziko nepohodlí. Silný střed těla podporuje záda a pomáhá udržovat správné držení těla. Zařaďte cviky na posílení středu, jako je prkno sedy lehy a zvedání nohou, do svého pravidelného fitness programu. (3)

Pokud vaše práce zahrnuje zvedání nebo přenášení, dbejte na to, abyste používali správné techniky zvedání. Pokrčte kolena, udržujte rovná záda a ke zvedání předmětů používejte sílu nohou. Udržujte svůj pracovní prostor uspořádaný, abyste minimalizovali potřebu natahování a kroucení. Často používané předměty by měly být na dosah. (4)

Zdroje: (1-3) www.spineina.com/blog/back-pain-at-the-office/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat