Lidé, kteří se věnují hudbě, mají zdravější mozek

Hraní na hudební nástroj je ta nejlepší investice do zdraví mozku. Jaký konkrétní má největší kognitivní přínos? A proč si u toho všeho ještě z plna hrdla zazpívat?

Hrajete na nějaký hudební nástroj? Pak si můžete opravdu gratulovat. Nejenže se pyšníte koníčkem, který vás naplňuje, tato bohulibá činnost zlepšuje náladu i koncentraci, u čehož tlumí stres a posiluje vaše reflexy. A to nejlepší na konec – ať už jde o kytaru, klavír, housle, bicí, flétnu nebo saxofon, máte postaráno také o zdraví mozku!

Noty jako mocný lék

Britští výzkumníci z University of Exeter na základě svého dlouholetého výzkumu (1) potvrdili, že hudba je skutečně léčivá. Dle jejich poznatků mají lidé, kteří se jí v průběhu svého života věnují, i s narůstajícím věkem dobrou paměť a obecně lepší kognitivní funkce. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, kterým muzika nic moc neříká, natož aby se na ní jakkoli podíleli. Do studie bylo zahrnuto více než 1 100 jedinců okolo 40 let, přičemž se jejich zdravotní údaje shromažďovaly přes dva roky. Ačkoli mají všechny hudební nástroje nesporný kognitivní přínos, ze závěrů vyplynulo, že je tu jeden, který nade všemi trochu převyšuje – klavír. A když si u toho všeho člověk ještě zazpívá, pak se účinky téhle medicíny dokonce násobí.

I hlasový projev se počítá!

Vybavte si slova své nejoblíbenější písničky a s chutí do toho. Funkce i kondici mozku zpívání vylepšuje také (3). Nelze opomenout ani další zajímavé účinky. Podle vědců (4) zpěv stimuluje imunitní odpověď těla, čímž chrání před viry a dalšími nechvalně známými choroboplodnými zárodky. Ke všemu se při něm uvolňují určité hormony, a to včetně endorfinů, které zvyšují práh bolesti a toleranci k ní (5). Možná vás to překvapí, ale je i prokázaným lékem proti chrápání, což v rámci jistého hlasitého výzkumu (6) odsouhlasilo vysoké procento manželů docházejících do sboru. Z toho by se mohl rýsovat váš nový společný partnerský koníček!

Zdroje: (1) www.musicguard.co.uk/benefits-of-playing-instruments, (2) www.projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/horizon-magazine/boosting-brain-function-later-life-through-singing, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5089222/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15669447/, (5) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/147470491201000403, (6) www.link.springer.com/article/10.1007/s11325-007-0159-1







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat