Lesk a bída biopotravin

Odmítáte zatěžovat své tělo pesticidy z jídla? Toužíte po "pravých přírodních" potravinách? Chcete dopřát tělu živiny, a tak jdete koupit drahé, ale hlavně "bio". Jsou opravdu lepší?

Líbivá utopie

Minimální spotřeba energie a žádné chemikálie při výrobě biopotravin. Bohužel, perpetuum mobile neexistuje a dvě látky s totožným chemickým vzorcem budou mít totožné vlastnosti, byť jednu poskytne příroda a druhou dodá laboratoř. O biopotravinách se tvrdí, že jsou nutričně hodnotnější. Podle britských vědců to však není pravda.

Věřím tomu, co platím

Biobyznys je vcelku výhodný. Odhadovaný roční obrat v tomto potravinářském odvětví je až 48 miliard amerických dolarů. Stále roste. A zákazníci stále věří, že platí tak vysoké ceny za vysoce hodnotné potraviny. Odborníci z London School of Hygiene and Tropical Medicine tedy prošli studie o "bio" i  "běžných" produktech. Zaměřili se na kvalitu obilnin a dobytka. Celkem sledovali obsah 13 živin. Ukázalo se, že odlišnosti v obsahu jednotlivých živin u "konvenčních" a  "bio" produktů jsou minimální a ze zdravotního hlediska naprosto nevýznamné.

Je chemie opravdu tak škodlivá?

Výzkum neřešil obsah pesticidů a dusičnanů v potravinách. Jenže 100% přírodní chlévská mrva dodá dusičnany do biopotravin tak spolehlivě jako jiná hnojiva. I proto byla z českých obchodů stažena jedna dětská "biovýživa". Používání pesticidů se v Evropě kontroluje více než kdy dříve. I z finančního hlediska dnes zemědělci postřiky šetří. Chemicky neošetřená potravina může být mnohdy nebezpečnější než klasická. Snáze může zplesnivět, a produkovat tak nejen alergeny, ale i mykotoxiny vážně poškozující zdraví.

Souhrnná britská studie vnáší do džungle protichůdných informací o biopotravinách více světla. Může být jedním z mnoha podnětů pro lepší – tedy informacemi podložené – rozhodování. Jde přece nejen o naše peníze, ale hlavně zdraví.

Zdroj: www.osteoporoza.cz






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:31
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat