Nejsou tuky jako tuky: Z masa a smaženého vadí, z jogurtů ale prospívají

Nejsou nasycené tuky jako nasycené tuky. Ještě před deseti roky byly nasycené tuky démony, které i sami vědci házeli do jednoho pytle a vinili je z obezity a onemocnění srdce a cév. Dnes už jsou mnohem opatrnější. Kdysi zatracované máslo je najednou v malém množství zdravé. A teď už se ví, že neškodí ani tučný jogurt. Tuky v něm obsažené totiž prospívají. Tělu škodí nasycené tuky z červeného masa a smažených pokrmů.

„Některé typy nasycených mastných kyselin mohou chránit před rozvojem diabetu typu 2, na rozdíl od dosavadní představy, že riziko rozvoje chorob zvyšují všechny,“ tvrdí vědci z Cambridgeské univerzity.

Podařilo se jim zjistit, že totiž nasycené mastné kyseliny nalezené v jogurtu riziko diabetu typu 2 snižují. Zatímco nasycené mastné kyseliny z červeného masa a smažených pokrmů zdraví ohrožují a riziko onemocnění diabetem typu 2 zvyšují.

A které nasycené mastné kyseliny škodí? Jsou to ty mající řetězec tvořený sudým počtem uhlíků – čtrnáct, šestnáct či osmnáct. Naopak kyseliny s řetězcem majícím patnáct nebo sedmnáct uhlíků tělo chrání.

„Naše výzkumy poskytují silné důkazy, že jednotlivé nasycené mastné kyseliny nejsou to stejné… Tyto nasycené mastné kyseliny s neobvyklým řetězcem jsou dobře známým znakem toho, že člověk konzumuje mléčné výrobky, což souhlasí s několika studiemi z poslední doby, včetně té naší, že konzumace těchto kyselin prostřednictvím jogurtu a dalších mléčných výrobků chrání tělo před diabetem typu 2,“ tvrdí doktorka Nita Forouhiová z Cambridgeské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat