Potřebujete snížit tlak? Dejte si maso!

Výsledky vědců z Bostonu se budou líbit milovníkům masa. Z jejich výzkumu totiž vyplývá, že lidé konzumující potraviny bohaté na bílkoviny mají nižší krevní tlak. Nemyslí se tím však konzumace vepřového, hovězího a uzenin. Ale spíš libového bílého masa, ryb, luštěnin a ořechů.

„Osoby, které konzumují 102 gramů bílkovin denně, jsou o čtyřicet procent méně ohroženy rozvojem vysokého krevního tlaku ve srovnání s osobami, které konzumovaly polovinu tohoto množství bílkovin,“ uvádějí autoři z Bostonské univerzity.

Takové množství bílkovin – pro běžného konzumenta dost velké množství – odpovídá pěti kuřecím prsům nebo čtyřem libovým steakům z hovězího či deseti konzervám cizrny.

Osoby, které krom bílkovin navíc konzumují také mnoho vlákniny, jsou pak ohroženy vysokým krevním tlakem o šedesát procent méně. Strava bohatá na vlákninu působí na zdraví srdce a cév rovněž velmi blahodárně.

Vědci z Bostonu přitom zjistili, že riziko hypertenze snižují bílkoviny pocházející z masa i z rostlin. Nejbohatšími zdroji bílkovin jsou krůtí a kuřecí maso, ryby (tuňák a losos), nízkotučné sýry (tvaroh a mozarella), vepřová panenka, telecí a libové hovězí, tofu, fazole, vajíčka, jogurty, mléko, ořechy a semena.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat