Antidepresiva decimují nejen vaše zdraví!

Když člověk nedecimuje přírodu úmyslně, dělají to za něj projevy související s životem jeho společenství. Britští zoologové potvrdili, že divoká příroda přestává zvládat obsah léčiv v povrchových vodách. Do nich se léky dostávají s močí lidí. A nejen hormony a medikamenty na tišení bolesti, ale také antidepresiva se objevují v povrchových vodách ve vysoké koncentraci.

Doktorka Kathryn Arnoldová z University of York se zabývá vlivem fluoxetinu na divokou přírodu. Toto léčivo prodávané pod obchodní značkou Prozac je ve vyšších koncentracích obsaženo v povrchových vodách ve Velké Británii. V západní Evropě a USA se Prozac předepisuje ve velkém jako antidepresivum. Někteří lékaři varují, že je lék nadužíván a předepisován i lidem, kteří ho nepotřebují. Také kvůli tomu je dnes vysoká koncentrace fluoxetinu v odpadních vodách. Z nich ale čistírny nedokážou látku odbourat. Tak putuje do řek a povrchových vod, odkud se dostává do těl dalších organismů a celého potravního řetězce.

Fluoxetin je tak jako některé hormony a další léky obsažen v potravním řetězci. A podle britských zoologů decimuje vzácné ptáky a savce. Kupříkladu v Británii, kde se fluoxetin předepisuje mnoho let ve velkém, je ho ve volné přírodě tolik, že už působí negativně i na populaci špačka obecného. Ačkoli zvláště vinaři v naší zemi tohoto ptáka považují za přemnoženého, v Británii se jedná o druh ohrožený. Od osmdesátých let se tam jeho populace zmenšila o dvě třetiny.

Doktorka Arnoldová zjistila, že fluoxetin je dnes obsažen v těle bezobratlých, které špačci loví v době, kdy krmí mláďata. Fluoxetin ale působí zhoubně na nervovou soustavu těchto ptáků a vede k jejich úmrtí a neplodnosti.

„Hlavním vedlejším účinkem fluoxetinu u špačků je ztráta apetitu… pak ale takoví ptáci nepřežijí dlouhé a temné zimy, protože nemají dost zásob v těle… Navíc samice přestaly mít zájem o samce, takže se nerozmnožovaly,“ tvrdila doktorka Arnoldová v rozhovoru pro BBC. Její tým provedl srovnávací experimentální studii, v níž několik v zajetí chovaných špačků krmil potravou s fluoxetinem, zatímco jiné jedince potravou bez tohoto léku.

Antidepresivum má negativní vliv také na jiné organismy. Bylo prokázáno, že u korýšů způsobuje nebezpečnou nebojácnost. Samci jsou navíc mnohem agresivnější a v boji se soky vydávají veškerou sílu, až zahynou. Negativní vliv fluoxetinu byl potvrzen také u sépií, které se pod vlivem této látky nekryjí ochranným zbarvením.

Švédští vědci vedle toho prokázali, že jiné antidepresivum oxazepam působí negativně na populaci okouna říčního. Ten je pod vlivem léku méně společenský, odvážnější, více žere a je snadnější kořistí pro jiné dravce.

Také u antidepresiva sertralinu (Zoloft) byl prokázán negativní vliv na sladkovodní ryby. Ty přestávají být pod účinky léku bázlivé a snadno se stávají kořistí dravců.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat