Co může za blahodárné účinky středomořské kuchyně?

Proč je středomořská kuchyně tak zdravá? Protože je bohatá na látky působící blahodárně na lidský organismus a relativně chudá na jednoduché tuky a nebezpečnou skupinu z nasycených tuků. Jídelníček národů kolem Středozemního moře je také velmi pestrý v chutích a vůních. Za to prý mohou především antičtí lékaři, kteří v oblasti působili.

Starořečtí lékaři jako Hippokrates či Galén z Pergamonu totiž zjistili, že lidé, kteří se stravují pokrmy velmi bohatými na byliny, koření, česnek, cibuli a další výrazně aromatické látky, jsou zdravější a žijí déle. Začali tak sami různá ochucovadla doporučovat.

Sám Hippokrates hlásal: „Učiňte ze svého jídla lék a z léku jídlo.“ A profesor John Wilkins z Exeteru je přesvědčen, že on, Galén a třeba také Platón byli vlastně ideovými silami při vzniku pestré středomořské kuchyně, která přetrvává dodneška.

Ačkoli dnes národy kolem Středozemního moře používají také rajčata z Ameriky a citróny či pomeranče z Asie, principy této kuchyně jsou od starověkého Řecka stejné.

Oni tehdy považovali chuť za měřítko výživové hodnoty… Galén vnímal výživu jako třetí z lékařských umění vedle farmakologie a chirurgie. Když měli lidé příliš hustý hlen, pak potřebovali cibuli a česnek k zředění. To byl jistý způsob tehdejšího zacházení s vysokou hladinou cholesterolu,“ vysvětluje profesor Wilkins v rozhovoru pro Daily Mail.

Galén byl také prvním lékařem, jenž varoval před syrovým mlékem, které podle něj zužovalo kanály v játrech u náchylných osob. Galén také zdůrazňoval, jak je důležité připravovat pokrmy jednoduše a zachovat jim jejich původní vůni a chuť. V oblibě měl zvláště čočku. Když ji doporučoval lehce povařit a ochutit rybí omáčkou a olivovým olejem, pak prý měla projímavé účinky. Když ji předepsal vařit ve dvou vodách, pak měla účinek stavicí. K ochucování jídel doporučoval v té době málo rozšířený pepř, zázvor a skořici.

Hippokrates vyjmenoval ječmen, celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce, zeleninu, libové maso a ryby jako potraviny, které prospívají lidskému zdraví. Jiní lékaři té doby doporučovali divoké mrkve, houby, ředkve a lanýže jako léčivé potraviny.

Hippokrates a další učenci té doby také varovali před dovozem luxusních potravin z dalekých krajů a zdůrazňovali to, co dnes znova objevujeme. Výhodu konzumace sezónních a lokálních zemědělských produktů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat