Velký dietní OMYL: Těstoviny a chléb jako největší hubnoucí »prohřešky«!

Mnozí vidí v sacharidech ty největší prohřešky diet. Není divu, stojí totiž kromě nabírání přebytečných kilogramů i za vznikem cukrovky, obezity či rakoviny. Staly se nejobávanější skupinou potravin, mnozí proto přecházejí na paleodiety a minimalizují jejich příjem. Toto řešení však není nejšťastnější, shodují se odborníci.

Život bez sacharidů

Lidé, kteří sacharidy vyloučili ze života, by podle dietologů mohli trpět nedostatkem energie, změnami nálad či špatnou koncentrací. Všeobecně je známo, že sacharidy jako bílý chléb či těstoviny přispívají k rapidnímu tloustnutí, ale lékaři jsou stále více znepokojeni trendem, který je ze stravy vylučuje úplně. Způsobuje prý totiž také přibírání. Sacharidy najdeme rovněž v ovoci, cukru či mléce. Existují však „dobré sacharidy", které by měly tvořit dokonce třetinu našeho příjmu. Víte, o kterých potravinách je řeč?

Co byste měli jíst

Hnědá rýže a celozrnný chléb jsou plné vlákniny, která vám dodá pocit sytosti. Právě vláknina je důležitá při správném trávení, chrání srdce a bojuje proti některým druhům rakoviny. Takové sacharidy mají i vyšší glykemický index a udrží vás déle „najedené". Nebudete díky nim bezhlavě sahat po fastfoodech či kalorických svačinkách.

Supersacharidy

Sladké brambory, quinoa, kroupy, kukuřičná mouka, špalda či černé fazole mají glykemický index, který je předurčuje k zařazení do jídelníčku. Z dlouhodobého hlediska je úspěšnou dietou zejména ta, která se dá držet nepřetržitě a bez jakýchkoli nezdravých odchylek či vyloučení některé skupiny potravin, shodují se odborníci. Právě odmítání sacharidů směřuje k tomu, že je tělo po čase začne vyžadovat samo. Výsledek? Nezdravé přejídání a špatný vztah k jídlu, který rozhodně k hubnutí nevede, píše list Daily Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat