Zrádné »dietní« ovoce: Zvyšuje hlad a touhu po jídle!

Proč konzumace džusů, smoothie a potravin slazených fruktózou přispívá k narůstající obezitě? Odpověď zřejmě nalezli vědci z jižní Kalifornie. Zjistili totiž, že po konzumaci ovocného cukru fruktózy má člověk větší hlad, větší pocit prázdného žaludku a je méně schopen odolávat nutkání cpát se velkým množstvím jídla.

Fruktóza (šestiuhlíkatý monosacharid – hexóza) je vedle glukózy (aldohexóza) cukr obsažený v ovoci. Ovoce je velmi zdravé proto, že je zdrojem řady vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších biologicky aktivních látek, především antioxidantů ze skupiny barviv.

Jenže zatímco konzumace celých syrových plodů by měla být každodenní součástí jídelníčku člověka, pití džusů, smoothie a nadměrná konzumace sušeného ovoce nikoli. Jsou to totiž koncentráty fruktózy. Vědci dlouho vědí, že pití džusů a smoothie přispívá k obezitě, nevěděli ale, proč tomu tak je. Na vině je vysoký obsah fruktózy a glukózy – jednoduchých cukrů – které tělo mění v tuk. Jenže mechanismus účinku fruktózy je ještě jiný.

Vědci z University of Southern California zjistili, že když má člověk hlad a dá si džus, smoothie, sušené ovoce či salát z čerstvého ovoce, má hlad dokonce ještě větší. A může za to fruktóza. I podávání fruktózy rozpuštěné ve vodě vyvolává stejný účinek. Lidé, kteří přijmou fruktózu, mají větší pocit hladu a prázdného žaludku a snědí následně více kalorií v nabídnutém jídle.

Fruktóza se tráví v játrech a způsobuje sedmkrát více poškození buněk než glukóza. Navíc při trávení řepného cukru – sacharózy – vzniká jedna molekula glukózy a jedna molekula fruktózy.

„Trávení fruktózy příbuzné s glukózou vede k vyšší aktivaci mozkových center, které se účastní pozornosti a zpracování odměny a může propagovat chování související s příjmem potravy,“ tvrdí autoři z Kalifornie.

Fruktóza je dnes také často používána jako náhradní sladidlo za sacharózu v mnoha potravinách a polotovarech. „A zřejmě to může být jedním z důvodů, proč epidemie obezity narůstá,“ píší dále autoři. Zatímco se sacharózou tělo přijímá poloviční množství fruktózy (jedna molekula sacharózy rozštěpením dává jednu molekulu sacharózy a jednu molekulu glukózy), když je pokrm oslazen jen fruktózou, tělo přijme velké množství fruktózy a účinek na mozek je v tomto případě silnější. Člověk má větší pocit hladu a hůře se ovládá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat