Co byste měli vědět o vláknině

Značná část lidí v západních zemích – Česko nevyjímaje – postrádá ve svém denním režimu aktivní pohyb. Často máme tzv. sedavé zaměstnání, které však nekompenzujeme sportem ani po pracovní době. Přičteme-li navíc i častý stres, nedostatek spánku, špatné stravování a kouření, nelze se divit, že řada z nás se čím dál častěji potýká se zažívacími problémy. A právě v těchto případech bychom měli dbát na každodenní přísun blahodárné vlákniny. Požádali jsme doc. MUDr. Pavla Kohouta, PhD., našeho předního gastroenterologa a člena mezinárodního Poradního sboru Herbalife pro výživu, aby nám poodhalil tajemství vlákniny a vysvětlil, proč je pro naše tělo tak důležitá:

Nejprve je dobré vysvětlit, co to vůbec vláknina je. Nazýváme tak složky potravy většinou rostlinného původu, které nejsou štěpitelné trávicími enzymy člověka ve střevech a které se v tenkém střevě nevstřebávají. Proto jsou nestravitelné a nevyužitelné primárně jako zdroj energie. Slouží jako podklad pro sacharolytické bakterie v našem trávicím traktu, případně probiotické bakterie, které do organismu dodáváme, abychom zlepšili náš zdravotní stav napravením mikrobiální bilance v trávicím traktu. Z tohoto důvodu označujeme vlákninu jako prebiotikum.

Vlákninu můžeme podle rozpustnosti ve vodě rozdělit na vlákninu rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná vláknina (měkká vláknina, bobtnavé látky)

Má schopnost absorbovat vodu (bobtnat), je hlavním podkladem pro sacharolytické bakterie v tenkém a hlavně v tlustém střevě. Do této skupiny patří pektiny, guar, agar, gumy a slizy, dále polysacharidy mořských a sladkovodních řas.

Nerozpustná vláknina (hrubá vláknina, plnidla)

Nerozpouští se ve vodě. Do této skupiny patří celulóza a lignin.

Hlavními funkcemi vlákniny jsou tedy vstřebávání sacharidů, tuků a cholesterolu v tenkém střevě, vazba žlučových kyselin, vazba vody (bobtnání), a tím zvětšení střevního obsahu. Další vlastností je její prebiotická vlastnost – tedy to, že je podkladem pro sacharolytické bakterie. Vláknina zvětšuje obsah ve střevním lumen, ředí toxický obsah střeva, upravuje rychlost průchodu tráveniny naším trávicím traktem a slouží tak k prevenci zácpy i průjmu.

Nízký příjem vlákniny ve stravě je svázán se vznikem civilizačních nemocí, například se vznikem ischemické choroby srdeční, kolorektálního karcinomu a dalších nádorových onemocnění, dále s vyšší frekvencí zácpy a jejích komplikací, se vznikem žlučových kamenů, obezitou, metabolickým syndromem či mozkovou mrtvicí.

Doporučená denní dávka vlákniny 25-30 g je v Evropě či Severní Americe naplňována sotva z poloviny. Ve studii, která byla provedena v České republice v roce 2005, byl zjištěn průměrný příjem vlákniny 11,7 g/den, méně než 25 g vlákniny denně konzumovalo celých 98 % dotázaných Čechů.

Z tohoto důvodu je vhodné dávku vlákniny ve stravě navýšit, ideálně konzumací ovoce (které obsahuje především rozpustnou vlákninu), zeleniny a celozrnných cereálií (obsahují spíše nerozpustnou vlákninu). Pokud však nejsme schopni tohoto množství dosáhnout pestrou stravou, je vhodné doplnit chybějící množství vlákniny potravinovými doplňky.

Letní novinka pro zdravé zažívání – Multivlákninový nápoj. Tento vysoce koncentrovaný výrobek jablečné chuti obsahuje vlákninu získanou z čistě přírodních zdrojů: jablka, ovsa, kukuřice, citrusů, čekanky a sóji. Je spolehlivým pomocníkem v boji se špatným trávením, nedostatečným pohybem a nadváhou.

Multivlákninový nápoj ocení zejména ti, kteří jsou neustále ve spěchu a kterým povinnosti neumožňují dodržovat doporučenou dávku vlákniny 25 g denně, což je drtivá většina Čechů. Užíváním Multivlákninového nápoje zvýšíte objem přijaté stravy, zlepšíte peristaltiku střev a podpoříte zdravé hubnutí. Výrobek je k dostání pouze prostřednictvím sítě nezávislých členů Herbalife.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat