Dávkováním kolagenu k viditelným výsledkům

Žádné vrásky, silné, husté, rychle rostoucí vlasy a nehty tvrdé a pevné jako kámen. Konzumujte kolagen, radí odborníci. Ale na jaké denní množství musíte dosáhnout? Hlídejte si tuhle „hladinku“, jedině tak se co nejrychleji dočkáte pozitivních výsledků!

Kolagen je nejhojnější bílkovina v těle, která tvoří asi jednu třetinu jeho bílkovinného složení. Vlastně se jedná o jeden z hlavních stavebních kamenů kostí, kůže, svalů, šlach a vazů. Kde sídlí? V mnoha dalších částech těla, včetně krevních cév, rohovky a zubů. Můžete si ho představit jako „lepidlo“, které drží všechny tyhle věci pohromadě. (Ve skutečnosti toto slovo pochází z řeckého slova „kólla“, tedy skutečně lepidlo.) K čemu dalšímu je vám dobré?

A zase ten škodlivý cukr!

Nedávné výzkumy, které se zabývaly konzumací potravinových doplňků s kolagenem, poukázaly na slibné účinky v oblasti kosmetiky a krásy. Hovoří se o silných vlasech a nehtech a hlavně o hydratované pleti s menším počtem vrásek. Ovšem ne všechny kolagenové produkty jsou si rovny.

Některé mají vysoký obsah cukru, který se podílí na zánětlivosti. V takových případech negativní účinky převažují nad těmi pozitivními. Většinou se ale není čeho bát. Cukr soutěží s vitaminem C o to, kdo z nich je pro vstřebávání kolagenu důležitější. Z tohoto pohledu je třeba se cukru vyhnout, o nic jiného nejde. A jaké množství kolagenu se považuje za ideální?

Faktor, na kterém záleží nejvíc

Pokud chcete vidět výsledky a toužíte po hladší pleti, přirozeném mladistvém vzhledu bez hlubokých vrásek, pružné a pevné pokožce, lepší kvalitě nehtů a vlasů, je třeba přijmout minimálně 5 gramů (5 000 miligramů) kolagenu denně. Ideálně však víc.

Denní dávka je totiž stanovená na 10 až 13 gramech, které je dobré rozložit na dvě poloviny a užívat je dvakrát v průběhu 24 hodin. A právě pravidelnost hraje zásadní roli. Bylo zjištěno, že u doporučeného denního příjmu kolagenu nejde tak ani o celkovou dávku aktivní látky, ale spíše o její častý příjem.

Kde hledat?

Pokud sáhnete po zmíněných potravinových doplňcích, získáte lepší přehled o přijatém množství, nicméně produkce kolagenu se dá podporovat i díky několika živinám. Kromě vitaminu C, který se nachází v citrusových plodech, jde o prolin. Ten je k mání ve vaječných bílcích, pšeničných klíčcích, mléčných výrobcích, zelí, chřestu a žampionech. Na seznamu je i glycin sídlící ve vepřové kůži, kuřecí kůži a želatině. Zapomenout se nesmí ani na měď. Pro ni jsou domovinou sezamová semínka, kakaový prášek, kešu a čočka. Zároveň se vyhněte kouření, velkému množství rafinovaných sacharidů a nadměrnému slunění.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat