5 vůní, které váš domov promění ve šťastnější místo

Že vůně dokáží ovlivnit naši náladu, zbavit nás únavy nebo stresu, to je všeobecně známým faktem. Jakými si ale provonět byt, abyste se v něm cítili prostě skvěle? Víme to!

Vůně č. 1: Citrusy

Kdy ji využít: Skvěle se hodí v případě, že potřebujete „nakopnout“, když jste bez energie a bez nálady.

Kde ji najdete: Kromě spousty aromatických svíček s touto „příchutí“ můžete sáhnout i po esenciálním oleji do aromalampy. Ale zkusit můžete i nakrájet citrus dle svého výběru (nejlepší je citron, limeta, pomeranč nebo grapefruit) na tenké plátky, ty zavěsit na nit a pomalu nechat sušit. Třeba někde zavěšené.

Vůně č. 2: Vanilka

Kdy ji využít: Vzhledem k tomu, že je jednou z nejuniverzálnějších a nejpříjemnějších vůní, je spojena s domácí pohodou. A tu dokáže navodit třeba i ve stresovém předvánočním období.

Kde ji najdete: Svíčky, esenciální oleje, ale i bytové parfémy – ty všechny z oblíbenosti vanilky těží, takže si můžete vybírat. Pokud chcete něco zcela nechemického, prostě rozmělněte vanilkový lusk, podrťte semínka a nechejte je vymáčet v troše vody. Tu pak slijte do rozprašovače a aplikujte třeba na polštáře na gauči nebo závěsy.

Vůně č. 3: Skořice

Kdy ji využít: Má podobné účinky jako vanilka, protože se využívá při pečení, navozuje pocit domácí pohody našich babiček. Kromě toho ale podle některých studií zlepšuje i schopnost soustředění a paměť. A to se hodí.

Kde ji najdete: Opět najdete na trhu bezpočet svíček a olejů do aromalamp. Skořicová kůra má ale tu výhodu, že ji můžete prostě „propašovat“ třeba do mísy s ovocem, nenápadně rozmístit po bytě, a zaručeně vám ho na několik dní příjemně provoní. Pokud chcete okamžitý a silnější efekt, prostě vařte skořici v troše vody tak dlouho, dokud nebudete spokojeni.

Vůně č. 4: Káva

Kdy ji využít: Káva vás dokáže postavit na nohy nejen díky kofeinu, tuhle vlastnost získala i díky silnému a charakteristickému aroma. To navíc účinně dokáže bojovat i se stresem.

Kde ji najdete: Nejjednodušší je samozřejmě postavit na sporák rendlík s vodou a mletou kávou a tu nechat třeba 15 minut probublávat. Rovněž si můžete vyrobit aroma sáčky – prostě do textilního pytlíčku nasypete trochu kávy (pro silnější vůni je lepší opět mletá) a umístíte jej někde v bytě. Samozřejmostí jsou opět aroma svíčky a lampy s kávovou „příchutí“.

Vůně č. 5: Jasmín

Kdy ji využít: Jasmín máme spojený s jarem a časným létem, a tak není divu, že nám zvedá náladu. Navíc dokáže navodit pocit čistoty a svěžího vzduchu v bytě.

Kde ji najdete: Pokud zrovna není sezóna a vy si nemůžete domů donést větvičky čerstvých květů, budete nejspíš odkázáni „jen“ na vonné svíčky a oleje. Jasmín je oblíbený také u tzv. bytových parfémů. Jen pozor, abyste to s intenzitou vůně nepřehnali – u některých citlivých jedinců může vyvolat bolest hlavy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat