Postel je pro spánek naprosto nevhodná!

Primatolog Koičiro Zamma z Kjótské univerzity tvrdí, že lidská postel je naprosto nevhodná pro spánek a důvod, proč je většina lidí ráno rozlámaná a nevyspaná. Ani nejdražší matrace podle Zammy nenahradí velký polštář připomínající futon, který má imitovat hnízdo šimpanzů. V něm si podle uznávaného vědce člověk odpočine tak, jako v žádné posteli.

S šimpanzi máme shodných šestadevadesát procent DNA. A rozdílné geny se netýkají zrovna polohy při spánku, tvrdí doktor Zamma. Proto se u šimpanzů inspiroval a vytvořil futon, který imituje hnízdo těchto lidoopů. A prý s ním slaví úspěchy. Kdo se na něm vyspal, klasickou postel už nechce.

Futon má tvar oválu, je metr a půl dlouhý a metr dvacet široký, přes čtyřicet centimetrů vysoký. Uprostřed má síť z pružných papírových vláken, která umožňují futonu jemně se houpat všemi směry jako kolébka. Na okrajích je matrace silnější, takže tvoří prohlubeň uprostřed jako klasické hnízdo.

Zamma se prý v roce 1999 vyspal v hnízdě tanzanského šimpanze a odpočal si tak skvěle, jako nikdy do té doby.

Šimpanzí lůžka jsou navržena tak, aby tělo zabalila, proto jsou tak pohodlná. Jsou vysoko nad zemí, takže se pohupují s větvemi. Jsou jakýmsi prototypem kolébky,“ vysvětlil doktor Zamma v rozhovoru pro deník The Guardian.

Postele doktora Zammy vyrábí kjótská společnost Iwata.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat