Průvan v kuchyni: S čím je třeba se rozloučit?

V rámci předvánočního úklidu často přicházejí ke slovu i méně oblíbené (ale zato potřebné) činnosti, jako je třídění a vyhazování nepotřebných předmětů. Co takhle letos udělat „probírku“ v kuchyni? I v ní se jistě skrývá řada věcí, jež už nepotřebujeme.

A které věci by si měly hledat jiný „domov“?

Poškozené hrnce a pánve

Hrnec, na kterém se odlupuje smalt, pánev s ulomenou rukojetí, zprohýbaná poklice… Takoví „pomocníci“ vám při vaření nejsou příliš platní. Však už je ani moc nepoužíváte, a tak jen zabírají místo v lince. Nejvyšší čas dát jim sbohem.

Tupé nože

Práce s nimi není zrovna bezpečná, o pohodlí ani nemluvě. I nože mají svou životnost – vyměňte je za jiné!

Poškozené/zabarvené plastové mističky

Plastové krabičky či misky, do kterých dáváme zbytky či si v nich nosíme oběd do práce, jsou skvělými pomocníky. Ale nejsou nejodolnější. Časem praskají, vlivem horka se narušuje jejich povrch, a tak jsou zbarvené od jídla a hůř se myjí. Je lepší se s nimi rozloučit.

Odštípnuté talíře, skleničky…

Nejsou jen nevábné na pohled, ale představují i zdravotní riziko. Rozříznutý ret, pořezané ruce, to všechno tohle poškozené nádobí dokáže. Navíc se často rádo štípe dál, a tak se může stát, že se vám do jídla dostane nebezpečná přísada v podobě malého střepu.

Rezavé pekáče a formy

S některými se budete loučit jen těžko, ale udělejte to. Rez není nic, co by mělo přijít do styku s jídlem. Z bábovkové formy po babičce můžete udělat dekoraci, ale jinak buďte nemilosrdní.

Zčernalé vařečky, dřevěná prkénka

Dřevo v kuchyni má své zastánce i odpůrce. Na údržbu je trochu složitější, ale řada z nás si bez něj vaření či pečení neumí představit. Nicméně i to má svou životnost! Pokud je povrch prkének či jiného dřevěného nádobí začernalý, případně se nedá pořádně umýt, čas se naplnil.

Nákupní tašky, použité sáčky

Pokud tašky nepoužíváte například namísto sáčků do koše, pak je pěkně odneste do tříděného odpadu (žlutý kontejner na plasty). Zbytečně se vám hromadí a věřte, že tolik jich nikdy potřebovat nebudete! To samé platí o použitých sáčcích a igelitových pytlích. Nezabírají vám náhodou až moc místa?

Vše s prošlou dobou spotřeby

Největší průvan udělejte ve spíži a v lednici. I když je to těžké, vyhoďte vše, co má prošlou doporučenou dobu spotřeby. Ačkoli například u rýže pár týdnů nehraje roli, u „čerstvých“ potravin hraje roli každý den. Nikdo přeci nechce trávit Vánoce s pokaženým žaludkem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat