Proč sýkorky ignorují krmítka u paneláků?

Začal advent a s ním přichází také studené počasí, v němž ptáci, kteří zůstávají na svých hnízdištích, mají více práce s hledáním potravy. Také proto navštěvují krmítka u lidských sídel. Britští ornitologové pozorovali chování sýkorek ve městech a zjistili, že jsou mezi nimi svým způsobem snobové. Dávají přednost luxusním čtvrtím – z pohledu člověka – před těmi chudšími. Je přitom jedno, že na obou místech mají stejně bohatou nabídku na krmítku.

Jenže podle závěrů ornitologů z University of Exeter jde především o to, že bohaté vilové čtvrti mají pestřejší výsadbu než sídliště či typické městské zástavby, kde je keřů a stromů výrazně méně.

Sýkory koňadry a modřinky navštíví v hustě osázených čtvrtích dvakrát více krmítek a zahrad než ve čtvrtích s řadovou zástavbou. Krmítka v zeleni navštíví také mnohem častěji než krmítka zavěšená na balkónu či terase blokové zástavby.

„Čím více zeleně a vegetace město poskytuje, tím snáze můžou ptáci migrovat ze zahrady do zahrady… Z výzkumů vím, že lidé žijící ve městech považují sledování zahradních ptáků za formu relaxace a propojení s přírodou… Čtvrti s propojenou vegetací a výsadbou stromů umožňují ptákům migrovat mezi krmítky v zahradách mnohem častěji,“ vysvětluje ekolog doktor Daniel Cox z University of Exeter.

Co jim nasypat?

Máte také krmítko a přemýšlíte, co ptáčkům dopřát, aby mrazivou zimu přežili ve zdraví? Nejjednodušší je samozřejmě koupit speciální směsi pro krmení ptáčků (seženete je v chovatelských potřebách, ale i v každém hobbymarketu či větším supermarketu). Vybírejte především ty, jež obsahují velký podíl slunečnicových semen.

Chcete-li si směs pro ptáčky umíchat sami, pak kromě slunečnic použijte proso, len, mák nebo ovesné vločky (ideálně drcené).

Pokud vám zbyly nějaké ořechy (čerstvé, nikoli tepelně upravené), nadrťte je ptákům do krmítek a přimíchejte k semenům.

Někteří ptáci (například kosi) se rádi posilní například jablky – ta můžete na krmítko zavěsit (nebo je umístit na zem pod krmítko).

Zavěšený lůj (pozor, nikoli přepálený nebo zkažený) ocení také někteří opeření návštěvníci vaší zahrady. Snažte se jej umístit někam, kde na něj nedostanou kočky a jiná zvířata.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat