Začátečnické chyby zahradníků. Nepokazte si své snažení

Zakládáte letos zahrádku a už se vidíte v obklopení barevných květů, motýlů a košatých stromů? Pak se nenechte jen tak strhnout svým nadšením a představami a zahradu si pěkně promyslete. Jinak hrozí, že se dopustíte některých začátečnických omylů, které výsledný dojem vašeho snažení pokazí.

Na co si dát pozor především?

Příliš mnoho rostlin

Pokud na záhonek 2 x 2 metry vysadíte půlku zahradnictví, nejenže hrozí, že se do záhonu prakticky nedostanete a o pletí si budete moci nechat tak maximálně zdát, ale navíc se ani samotným květinám nebude volně dýchat. A to doslova. Rostliny potřebují svůj prostor, který byste měli respektovat (obvykle je uvedený na etiketě sazenice či obalu semen). Jinak hrozí, že budou skomírat a rozhodně vám nepřinesou tolik krásy a radosti, kolik by mohly.

Málo informací

Než se pustíte do zakládání záhonů, zjistěte si, jakou půdu vlastně na zahradě máte. Spíše kyselou? S vyšším obsahem písku? A nezapomínejte ani na další důležité „maličkosti“ – na jakou světovou stranu je pozemek orientován, zda je spíše stinný, nebo na něj dopadají přímé paprsky slunce… Tohle všechno totiž rozhoduje o tom, jakým rostlinám se u vás bude dařit.

Bez plánu

Zakládání zahrádky chce přípravu – vezměte papír a tužku, pozemek změřte a „pohrajte“ si s rozměry či umístěním záhonů, stromů, živého plotu, posezení… Zkrátka nejprve si všechno nanečisto rozvrhněte. Není nic horšího než uprostřed práce zjistit, že vaše zeleninové záhony prakticky „přetékají“ k sousedům.

Ignorování domu

A když už jsme u toho plánování – nezapomeňte, že výraznou dominantou, od které se musí rozložení zahrady odvíjet, je váš příbytek. Nebylo by úplně dobré přeskakovat cestou ke vchodovým dveřím záhon s růžemi nebo vysadit před okny do obýváku vzrostlé keře, jež brání světlu.

Příliš řádu

Nic proti přesnosti a upravenosti, ale mezi námi – pokud budete udržovat svou zahradu prakticky podle pravítka a nedovolíte žádné „divočině“, aby si rostla podle svého, můžete se s přirozeně vypadající zahrádkou rozloučit. Pamatujte, že rostliny jsou krásné právě v tom, jak je každá unikátní. Nikdy nebudou stejně velké či rovné, zkrátka si budou růst, jak chtějí. A vy byste jim to měli umožnit.

Nevhodná zálivka

Máte zasazeno, ale rostliny ne a ne se rozrůst? Možná za to může vaše neuvážená zálivka. Nejde jen o její množství (to ostatně záleží na rostlině samotné – řiďte se pokyny ze zahradnictví), ale také o to, kdy ji květině dopřáváte. Ideální je zalévat zahradu po ránu, kdy se voda vsákne do země a bude dodávat vláhu po celý den.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat