Úklid v bytě plném dětí. Jak se z něj nezbláznit?

11.05.2017 | Bydlení a design

Máte pocit, že co vám do života (a do bytu) vstoupili vaši potomci, nachází se vaše domácnost v jednom velkém chaosu, a tak s nostalgií vzpomínáte na doby, kdy jste měli byteček jako klícku, aniž byste neustále uklízeli? Nezoufejte - i v domácnosti s dětmi může být uklizeno! Jen je třeba zvolit tu správnou taktiku.

Jak udržovat doma pořádek, i když se okolo vás batolí či pobíhají nezbedné ratolesti? Je to vlastně snadné!

Kdo vlastně uklízí?

Uklízet by měla celá rodina. Tedy nejen maminka nebo tatínek, ale i děti. Nemyslete, že pomoc malých ručiček neoceníte. V závislosti na věku dokáží například uklidit hračky, otřít prach, vytřít podlahu... Není samozřejmě účelem zahltit děti povinnostmi a domácími pracemi. Ale podílet se na domácnosti by měly.

Co není vidět, je uklizené

TIP redakce

Nechce se vám ztrácet drahocenný čas vysáváním? Pořiďte si robotický vysavač Roomba 886 od iRobot! Třístupňový čisticí systém AeroForce, 5x vyšší sací výkon, dvojnásobná kapacita sběrného koše, nízká hladina hluku a méně údržby. To je Roomba 866, se kterou bude váš život zase o trochu pohodlnější.
Do 20. května jej navíc můžete získat v akci ke Dni matek! Potěšte maminku originálním a hlavně praktickým dárkem!

Tak dobře, není to zrovna úklid v pravém slova smyslu, ale když se k vám například ohlásí návštěva a vy víte, že nemáte šanci před jejím příchodem vyžehlit a složit ten koš prádla, oceníte, když prostě otevřete skříň/úložný prostor pod postelí/kumbálek a koš tam ukryjete. Návštěvy do podobných prostor nikdy nenakukují, tak proč toho nevyužít.

Připravte se na vše

Umazat se dá opravdu všechno. A vším možným (i nemožným). To je také zjištění, které vám děti vnesou do života. Je tedy dobré mít v zásobě čisticí prostředek na všechny alternativy (případně se vyplatí schopnosti rychlé improvizace – ano, i dětské vlhčené ubrousky se osvědčí na spoustu šmuh a špíny). Krém na boty vkusně naaranžovaný dětskými prstíky na zdi? Lízátko nalepené na závěsech? Je dobré mít při ruce něco, co napraví alespoň největší škody (a předejde zdviženému obočí paní tchyně).

Ozdravné vyhazování

Ať už se jedná o oblečení nebo hračky apod., jakmile z nich dítě vyroste, prodejte je nebo darujte někomu, kdo je využije. Nebudete hromadit věci do zásoby, jež zbytečně zabírají místo ve skříních apod. I když plánujete třeba další dítě, nemá cenu nechávat si celou výbavičku (navíc to nemusí být podruhé holka nebo kluk). Čím méně věcí vám bude doma zabírat místo, tím snazší v nich bude udržet pořádek.

Nejde o život

Občas se prostě nedá všude a ve všem udržovat dokonalý řád. No a co. Důležitější je vytřít na podlaze vylitý džus než například srovnat manželovy košile do komínků. Zkrátka soustřeďte se na sanaci nejhorších a akutních škod. Rozházené hračky můžete uklidit později, o čokoládovém jogurtu na gauči už se to říct nedá... Zkrátka není nutné se z trochy nepořádku hned hroutit!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:47
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat