Modrá barva do kuchyně i do ložnice. Vy ji ještě nemáte?

14.07.2011 | Bydlení a design

Desítky odstínů modré se v interiéru dají využít na desítky různých způsobů. Modrá patří k barvám, které se jen tak neokoukají a vždycky navodí pocit klidu.

Jen několik barev má tu vzácnou vlastnost, že si s nimi v interiéru vystačíte. Příliš červené působí křiklavě, příliš žluté oslňuje až otravuje a pokoj v odstínech hnědé zase snadno upadá do nudy a průměru. Když si ale vyberete správné odstíny modré barvy a doplníte je jenom o bílou, máte živý a zároveň uklidňující kousek světa jenom pro sebe.

Námořnická modrá jako základ

Ve většině řetězců s nábytkem se modrá vyskytuje prakticky výhradně v podobě divného odstínu vyšisovaných džínů, nejčastěji v kombinaci s hnědou barvou dřeva. Toto řešení má dvě nevýhody: Za prvé obvykle nevypadá moc pěkně, a za druhé je má doma každý druhý.

Pokud hledáte neutrální, ale přitom neotřelou základní barvu, zkuste námořnicky modrou. Její vtip spočívá v tom, že se dá použít stejně neutrálně jako černá, ale přitom zdaleka nepůsobí tak smutně a hrozivě. Skvěle bude vypadat třeba v kuchyni, zkombinovaná se světlým dřevem a kovem.

Modrá pro vaši kuchyni

Tradičně se modrá spojuje s muži, ale pravda je taková, že se většinou stejně líbí oběma pohlavím a lidem bez rozdílu věku. To z ní dělá ideální barvu pro společně sdílené místnosti, především ty, kde se připravuje a konzumuje jídlo. Všimli jste si někdy, jak nádherně na modrém pozadí vystupuje červená barva masa, pestrost zeleniny nebo zářivě žlutý odstín nových brambor?

Pokud si hned nechcete pořizovat novou kuchyňskou linku v modré barvě, začněte jednotlivostmi. Oblíbený cibulový vzor na nádobí se postará o nostalgickou náladu, tradiční modré vzory holandské keramiky zase dodají romantický nádech.

Modrá si v kuchyni skvěle rozumí s retrem: Pořiďte si modrý kávovar, topinkovač nebo konvici v designu 60. let a každá snídaně bude o něco veselejší.

Modrá koupelna

Další výhodou modré je fakt, že ihned vyvolá dojem čistoty. Modrou barvu spojujeme s vodou a svěží vůní, proto se skvěle hodí do koupelny. Špatná zpráva je, že modrá barva sama koupelnu nevyčistí, takže stejně budete muset uklidit - podstatně ale vylepší váš každodenní dojem, když si půjdete vyčistit zuby nebo dát sprchu.

V obchodech snadno najdete kachličky v modré barvě, bohužel ale často v různých žíhaných variantách napodobujících mramor, mýdlové bubliny a podobně. Nenechte se zlákat dekorem, který by se vám stejně omrzel. Čistý a jasný odstín modré bude vypadat skvěle každý den a podobu koupelny můžete koneckonců obměnit s pomocí nových textilií, sprchového závěsu, rohožek, košíků nebo krabic na drobnosti a dalších dekorativních prvků.

Pamatujte: Žádná koupelna nezůstane jednobarevná, protože se brzy zaplní ručníky, kosmetikou a pomůckami v různých barvách. Nebojte se tedy základu v jedné barvě.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Exotické recepty: Indická polévka a zázvorová limonáda


Foto: Chcete vidět skutečný Hobitín?

Kombinace pro modrou ložnici

Říká se, že modrá barva uklidňuje a navozuje pocit harmonie. Může to být jenom pověra, pravdou ale zůstává, že většině lidí se v ní zřejmě usíná lépe než v zářivých barvách. Máme pro vás hned několik tipů, jak modrou začlenit do interiéru ložnice:

Blankytně modrá + kávově hnědá + bílá

S kombinací chladných a teplých barev bychom vždycky měli být opatrní, ale v tomto případě spolu budou ladit. Mimo jiné i proto, že kávová je spíš studený odstín hnědé. Vyzkoušejte světle modrou na polštářích, kávově hnědou na přikrývkách a bílou na nábytku. Všechny tři pak můžete zkombinovat například v podobě závěsů.

Šedomodrá + šedá + světle růžová

V tomto spojení by růžová neměla vadit ani zarytým chlapákům (samozřejmě pokud jí už nebude příliš). Šedé a šedomodré tóny vypadají v ložnici klasicky a v kvalitním materiálovém provedení navozují pocit luxusu, aniž by na sebe přehnaně upozorňovaly. Velmi světlá růžová pozvedne interiér k větší vzdušnosti a zaručí, že nebude vypadat smutně.

Tyrkysově modrá + bílá + tmavohnědá

Kombinace, která vám bude evokovat dovolenou, exotické cesty a nové zážitky. Lehká a přitom živá, svěží, ale zároveň energická. Doplňte ji sem tam vkusnou dekorací ve stříbrné barvě a získáte nádech orientální zdobnosti.

Zdroj: svet-bydleni.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat