Zapojte rodinu do domácích prací!

Motivovat děti, aby se zapojily do domácích prací, je poměrně složitý úkol. Ale je to potřeba. Jednak nezůstanete na všechno sama a jednak se naučí, že talíř k obědu se neumyje jen tak sám od sebe a čistá podlaha není v bytě „od přírody“.

Zkuste sestavit seznam povinností, které bude muset dítě v domácnosti vychovávat. Tady máte pár tipů.

1.    Berte v úvahu věk a schopnosti dítěte

Buďte realisty. Jen proto, že se chcete vyhnout například utírání nádobí, není moudré svěřit tento úkol šestiletému dítěti, kterému navíc padá z rukou v podstatě cokoli, na co sáhne. Mějte na paměti, že dítě může vykonávat jen velmi lehké domácí práce. Zkuste zvážit i záliby svých dětí – jestliže tráví váš potomek polovinu času na zahradě, zkuste mu najít nějakou malou práci tam.

2.    Na nikoho nezapomeňte

Zeptejte se všech členů rodiny, jakou práci by chtěli v domácnosti vykonávat. Předejdete tak situacím, kdy přidělíte jednomu dítěti práci, jež ho zrovna strašně nebaví, zatímco to druhé by ji vykonávalo docela rádo. Navíc když si dítě práci samo vybere, bude ji vykonávat ochotněji.

3.    Buďte kreativní

Seznam s úkoly vyvěste na nějaké viditelné místo. Aby nepůsobil tak stroze, doplňte ho barvami a obrázky.

4.    Na nikoho nezapomeňte

Snažte se být při udělování povinností spravedliví. Pokud by jedno dítě mělo pocit (a to pravděpodobně bude, takže si připravte vysvětlení), že pracuje mnohem víc než jeho sourozenec, může to narušit jejich vzájemné vztahy.
Mimochodem, i tatínkové by měli být do domácích prací zapojeni (v dnešní době snad už většina je). Když už nic jiného, musejí jít příkladem.

5.    Zvažte systém odměn

Důvod, že „je to potřeba udělat“ dítě zas až tak nemotivuje. Zkuste proto zvážit, zda by nepomohl nějaký systém odměn za dobře odvedenou práci. Obecně nejsou dobrým nápadem peníze, za domácí práce se přece plat nedostává. Můžete ale děti motivovat například tím, že budou-li celý týden hezky plnit svoje úkoly, dovolíte jim o víkendu delší čas u televize, nebo je vezmete třeba do lanového centra.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat