Údržba textilií. Čím se dají vyčistit podšívky a potahy

Přišel čas trochu osvěžit polštáře na gauči, sametové závěsy, nebo plyšové hračky vašich dětí? V tom případě si nachystejte škrobovou moučku, líh, octový roztok a trochu čpavku. Půjde vám to jako po másle!

Znáte to, sedíte si takhle na gauči, popíjíte kávu, a najednou si všimnete fleku na potahu. Než se nadějete, už přebíráte plyšové hračky dětí, kontrolujete podšívky kabátů, roztahujete deštníky a nacházíte další a další skvrny, které je potřeba odstranit. Jistě, i to je možnost, jak strávit volné odpoledne! Chcete mít textilie jako ze škatulky za zlomek času? V tom případě se tenhle manuál přímo nabízí…

Plyš. Po čem chytí druhý dech?

Plyšové potahy polštářů nejlépe vyčistíte saponátovým přípravkem. Do jedné nádoby si připravte čisticí roztok, do druhé vlažnou vodu, v níž budete kartáč nebo houbu stále máchat. Potahy se dají také čas od času ošetřit octovou vodou. Nejen, že je snadno zbavíte prachu, ale také jim krásně osvěžíte barvy.

Plyšové hračky. Zatočte s roztoči i skvrnami

Nejlepší přátelé našich nejmenších jsou semeništěm různých roztočů i zárodků, které mohou být nebezpečné, zejména pro alergiky. Parazitů se ale zaručeně zbavíte, dáte-li hračky alespoň jednou v měsíci na celý den do mrazáku – nebudou mít šanci! Pokud jde o nějaké ty flíčky, pračka ani není nutná. Posypejte hračky škrobovou moučkou a po dvou hodinách je vykartáčujte.

Hedvábné podšívky. Co na ně platí?

Co nevidět přijde řada na kabáty, saka a pláště, kalendář se nemýlí! Máte je ale připravené na podzimní sezonu? Zašlé podšívky, které mohou pořádně kazit celkový dojem, dáte zase do pucu bavlněným kouskem látky namočeným v lihu.

Samet. Od polštářů po závěsy

Na sametové látky je ideálním čisticím prostředkem obyčejná sůl. Stačí ji jen nasypat, kam potřebujete, a po několika minutách působení jednoduše vykartáčovat směrem proti srsti. Na osvěžení barev výborně poslouží voda s octem v poměru 1:1.

Deštníky. I na ně dojde

Už váš dešťový štít zdaleka nevypadá tak hezky, jako když jste ho kupovali? Snadná pomoc. Otevírat se doma sice nemá, ale v tomto případě pověry stranou. Jak jinak mu vrátit původní šarm pomocí teplé čpavkové vody, nebo přípravku na koberce?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat