Zábava i design? Zajděte do Národní technické knihovny

13.04.2010 | Bydlení a design

Nevíte, kam zajít s dětmi na výlet? Málokoho by asi napadlo zavítat jen tak do Národní technické knihovny. To je ovšem velká chyba – její nová budova v pražských Dejvicích je nejen architektonickým a designovým skvostem, ale také místem konání akcí nejrůznějšího druhu a příjemného setkávání.

Posezení v kavárničce

V zaoblené budově čtvercového půdorysu, vtipně značené kótami, najdete více než milion odborných svazků nebo, chcete-li, 20 kilometrů knih. V knihovně, připomínající oživlý technický výkres, je samozřejmostí nejen moderní technické, ale i interiérové řešení. Až na vás při netradičním rodinném výletě do Národní technické knihovny, stále ještě vonící novotou – zpřístupněna byla v září loňského roku – padne únava, osvěžíte se ve stylové kavárně. Přestože její interiér suverénně opanovává beton, je tu příjemně a útulno. Díky prosklení celé budovy máte kontakt s okolím zaplněným studenty a maminkami s kočárky. A pokud to počasí dovolí, můžete se nechat zlákat a své občerstvení si v čistém a klidném vysokoškolském areálu užít venku s nimi.

Nezapomeňte navštívit nějakou výstavu

Kochat se ale můžete nejen užitým designem a architekturou, ale také výstavami, které Národní technická knihovna pořádá a zpřístupňuje zdarma. Momentálně představuje 22 současných výtvarníků a jejich práce na téma „Fenomén hra“. Tento motiv jakoby přímo patřil do vědeckých prostor pojatých s takovou mírou nadsázky. A s humorem a odstupem se setkáte také v expozici, která je přístupna až do 29. dubna.
Za pozornost jistě stojí i výzdoba interiérů od rumunského výtvarníka Dana Perjovschiho. Jednoduchými kresbami ve stylu komiksu komentuje aktuální témata. Avantgardní vyjádření současného umění najdete v Perjovschiho podání na betonových stěnách knihovny natočených směrem do atria.

Hry nejen pro děti, ale i pro tatínky

Jako malou ochutnávku vám můžeme prozradit, že nejen děti a tatínky nadchnou roboti proslulého Stanleyho Povody, před blížícími se volbami si s obdobou hry Člověče, nezlob se od Maria Chromého můžete zkusit poskládat novou Poslaneckou sněmovnu anebo si zahrajte stolní fotbálek. Jeho autorka, Lenka Klodová, ovšem zaměnila klasické hráče za pestrobarevně oděné panenky.

A pro ty, které do Národní technické knihovny přivábí víc než jen zvědavost a probíhající akce, doplňme, že v budově je 29 individuálních a 18 týmových studoven. Zajímavým nadstandardem je noční studovna s provozem v době, kdy je knihovna jinak zavřena. V pozemních garážích najdete kromě klasických parkovacích míst také stání pro kola. Knihovna má více než 500 relaxačních míst, wi-fi signál v celém objektu, možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih, samoobslužná kopírovací a tisková zařízení a 34 počítačových terminálů pro přístup do on-line katalogů fondu knihovny. Tento skvost , jehož výstavba byla neprávem zastíněna nekonečnými diskusemi o výstavbě nové budovy Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického, stál 2,25 miliardy korun.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat