Vybírejte dřez stejně pečlivě jako myčku

23.03.2010 | Bydlení a design

V době, kdy si téměř každý pořizuje jako běžné vybavení kuchyně myčku, vzniká otázka, jaký si koupit dřez. Už u něj sice nemusíme otrocky trávit hodiny nad nádobím, přesto bychom jeho výběr neměli podcenit. Přece jen ho potřebujeme častěji, než si asi uvědomujeme.

Pečlivě vybírejte velikost

Dřez by měl korespondovat s velikostí a tvarem kuchyně, zamyslete se také nad tím, nakolik jej opravdu využíváte. Mnoho hospodyněk myčku používá spíše pro běžné nádobí jako jsou talíře, hrnky a příbory, mastné a velké nádobí stále myjí ručně. Z toho vyplývá, že by jeho vanička neměla být příliš malá (i když to svádí k ušetření pracovní plochy na kuchyňské lince). Udělejte si malý test s objemnějším hrncem – jak se vám s ním ve stávajícím dřezu manipuluje? A jak by se vám myl v ještě menší vaničce? Dokonce ani, když dřez využíváte jen pro běžné oplachování nádobí a pak především pro práce související s vařením, jako je třeba mytí zeleniny, nelze doporučit dřez menší než 32 x 32 centimetrů.

Jedna, nebo dvě vaničky?

Když už si vyberete velikost, můžete se pustit do výběru samotného typu. Kolik nádob, kromě základní vaničky by měl mít? Právě díky myčkám, mnozí upouštějí od klasického dvojdřezu, kde jedna nádoba slouží mytí a druhá opláchnutému nádobí. Místo druhé vaničky můžete zvolit rovnou odkládací plochu anebo vaničku menší, případně kombinaci několika, nejčastěji dvou vaniček. Zpravidla se jedná například o speciální odkapávače na ovoce a zeleninu nebo výlevkový systém. Toto řešení často nabízejí mycí systémy určené pro roh kuchyně, a tedy i ušetření místa. Takto řešené dřezy vypadají skvěle, ale je zde na místě se opět zamyslet nad jejich využitím – opravdu při mytí potřebujete tři nevelké nádoby? Nevyužijete spíše jednu větší s odkládací plochou, o kterou lze v případě potřeby prodloužit pracovní plochu?

TIP: Dřez vybírejte až ve chvíli, kdy budete vědět, kam jej dáte. Jen tak si vyberete správnou velikost a typ.

Volbu dřezu zásadně ovlivňuje také jeho umístění. Populární rohové dřezy opravdu mohou ušetřit místo, ale myslete na to, že i ty potřebují svůj prostor a není možné je umístit do pravoúhlého rohu, musíte pro ně v lince vytvořit jakýsi lom. Ten pak celou linku posune do délky i do prostoru.

Místo ušetří rohová varianta

Pokud potřebujete ušetřit místo za každou cenu, můžete dřez v devadesátistupňovém rohu umístit. V tom případě ale sáhněte k jednoduchému kulatému, bez dalších přídavných ploch a především se připravte na to, že přístup k němu bude dost omezený a nepraktický. Zvažte, pokud vám to dispozice linky umožní, zda není možné dřez umístit ještě do pracovní plochy linky a do hluchého pravoúhlého lomu umístit třeba odkapávací plochu.

Existuje několik materiálů

Při výběru materiálu sází většina z nás stále na nerez – je pevný a pružný. V matné variantě se snadno udržuje. Kdo ale nechce bojovat s vodním kamenem a dřez by rád více opticky zapustil do pracovní plochy, může zvolit přírodní anebo cenově nepoměrně dostupnější umělý kámen. Najdete ho v mnoha barevných variantách a často s neobvykle dlouho záruční dobou třeba až 10 let. Cena bývá o něco vyšší než u nerezové varianty, nejedná se ale o obecné pravidlo, spíše záleží na značce a samotné kvalitě materiálu.

K výběru dřezu patří také volba kuchyňské baterie. Na trhu převládají ty pákové. Pro běžný provoz jsou asi nejpraktičtější a seženete je už od tisícovky. Pozor si ale dejte na to, aby páka nebyla umístěna pod kohoutkem. Budete si tak mýt ruce i nedobrovolně – při jakémkoliv puštění kohoutku a navíc rozstřikovat vodu po kuchyni. Pozor si dejte také na příliš krátký krček kohoutku. Museli byste se potýkat s podobnými problémy, které přinese příliš malá vanička dřezu – tedy nepohodlné, ne-li zcela nemožné mytí větších hrnců a plechů na pečení.


Více najdete ze: www.kuchynske-drezy.cz    www.franke.cz      www.koupelny-sen.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat