Nebezpečí pro vaše mazlíčky. Skrývají se u vás doma

Snažíte se svého pejska či kočičku chránit před nejrůznějšími riziky, jež jim hrozí ve venkovním prostředí, ale mnohdy si možná neuvědomujete, že nejsou úplně v bezpečí ani doma. Jaké záludnosti na ně čekají ve vašem bytě?

Na tyhle si dávejte pozor především

Krásky v květináčích

Vypsat všechny pokojovky, jež jsou pro psy a kočky jedovaté, by zabralo víc místa než celý tento článek. Mnohem jednodušší bude, když projdete všechny své rostliny, jimiž jste svůj byt vyšperkovali, a ověříte, zda nejsou na seznamu těch jedovatých (pamatujte, že i když nejsou nebezpečné lidem, mohou způsobit otravu psům nebo kočkám). U některých druhů totiž hrozí, že pokud si na nich váš mazlíček pochutná, změní se svačinka v zápas o jeho život…

Zásoby ve spíži

Že si na nějakém jídle pochutnáváte vy, neznamená, že byste se o něj měli dělit se svým mazlíčkem. Především se to týká jakýchkoli sladkostí (cukr je jed i pro zvířata) v čele s čokoládou (je jedovatá pro kočky i psy), ale také rozinek či hroznového vína, oříšků, avokáda, tučných potravin, slaných pochoutek, kostí, česneku nebo cibule.

Pochoutky ve sklenici

A když jsme zmínili potraviny, nesmíme zapomenout na nápoje. Kočky ani psi by v žádném případě neměli přijít do styku s jakýmkoli alkoholickým nápojem (způsobuje mimo jiné zvracení, průjmy, ztrátu koordinace, potíže s dýcháním a postižení nervové soustavy). Druhou zakázanou skupinou jsou pak nápoje s kofeinem, který zvířatům rozhodně nesvědčí. A týká se to kávy, limonád, energetických drinků i čaje.

Dětské radosti

Na spoustě hraček je varování, že nejsou určeny pro malé děti, jež by mohly vdechnout nebo spolknout malé části. Jenže u pejsků nebo koček na věku nezáleží – zadusit se mohou například kouskem stavebnice či nevhodně rozkousanou hračkou kdykoli. A tak si na zatoulané kousky her dávejte pozor – zvláště máte-li doma malého nenechavce, jehož tlamičce jen tak něco neuteče…

Úklidoví pomocníci

Čisticí prostředky jsou plné chemie, a i když dost často zvířátka odrazují svým pachem, nemusí to platit vždy. Proto podobně, jako ukládáte tyto prostředky z dosahu dětí, ukládejte je i z dosahu tlamiček domácích mazlíčků. V méně vážných případech u nich způsobují trávicí potíže, v těch vážnějších pak otravu s následkem smrti.

Domácí první pomoc

A když už jsme u věcí, které by neměly přijít do rukou ani dětí, ani do tlapek domácích mazlíčků, nesmíme zapomenout na lékárničku. Medikamenty určené lidem jsou životně nebezpečné pro zvířata! A týká se to i na první pohled nevinných léků na bolest, jako je paracetamol nebo ibuprofen. Pomoc v tabletce se totiž v bříšku psa nebo kočky může proměnit na smrtelné nebezpečí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat