Necítíš plyn? Aneb kterým pachům v bytě je třeba věnovat pozornost

Všimli jste si někdy, jak vás při příchodu domů vždy přivítá charakteristická vůně, která vás naplní pocitem bezpečí a vědomím, že jste po celodenním shonu a stresu zase v prostředí, kde se prostě cítíte dobře? Každá domácnost má svou vůni. Ovšem občas ji naruší nepříjemný pach. Které se nevyplatí ignorovat?

Čas od času to v bytě prostě nevoní. Většinou je příčina lehce odhalitelná – nevynesený koš, zapomenutý sýr v lednici… Jenže co když se objeví zcela jiný pach? Ty následující nepodceňujte!

Nebezpečný plyn

Začněme pachem, který by nás rozhodně neměl nechat chladným. Pokud máte v domě například plynový sporák či jiný spotřebič na plyn a ucítíte charakteristickou „vůni“ plynu, rozhodně nad ní nemávněte rukou. Může se jednat o únik plynu, což je nebezpečná situace, kdy hrozí požár či výbuch. Vyplatí se zavolat plynárenské společnosti, aby situaci prověřila.

Neviditelný kouř

Pach kouře nejspíš vyděsí každého. Většinou hledáme plameny, a když je nenajdeme, hodíme problém za hlavu. A to se může nepěkně vymstít. Může se totiž například jednat o poruchu nějakého spotřebiče či pálení elektrických rozvodů. A i ty mohou vést k požáru. Proto vždy raději zavolejte odborníky, kteří nebezpečí vyloučí nebo zjednají nápravu.

Zatuchlý odér

Pokud cítíte „zatuchlinu“, může se stát, že vám v bytě bují plíseň. Zkontrolujte proto všechna skrytá a tmavá místa, kde se může držet vlhkost (kouty, koupelny, prostory pod umyvadlem apod.). Život s plísní totiž není nic, co by prospívalo vašemu zdraví. Především alergici a astmatici jsou jimi ohroženi. Až plíseň odhalíte, zlikvidujte ji přípravky k tomu určenými. A zajistěte, aby k postiženému místu mohl častěji vzduch, jinak hrozí, že se situace bude opakovat.

Vždyť my nemáme psa

Máte poslední dobou po příchodu domů pocit, že cítíte špinavého či mokrého psa, ačkoli žádného psa nemáte nebo váš Alík září (a voní) čistotou? Pak se může jednat o nezvané nájemníky v podobě hlodavců apod., kteří si udělali domov například z vaší půdy. Vzhledem k tomu, že to nejsou zvířátka, jež bychom chtěli mít nablízku, budete je muset přesvědčit, aby se vystěhovala. Od věci není ani zavolat deratizátora.

Kdo tady kouřil

Pokud jste se například nastěhovali do nájemního bytu, jehož bývalí obyvatelé patřili mezi kuřáky, kterým nevadilo provozovat tento zlozvyk v bytě, a vy po nich zdědili i nábytek, koberce a spol., neignorujte pach cigaret s tím, že „se to přece jednou vyvětrá“. Výzkumy prachu či textilií u kuřáků prokázaly 11 karcinogenů, které stále „přebývají“ v bytě. Především obývají-li s vámi domácnost děti, mějte se na pozoru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat