Víno, žvýkačka nebo zvratky. Velký přehled tipů, jak se zbavit nepříjemných skvrn

14.04.2018 | Bydlení a design

Nehoda v podobě skvrny od kávy nebo červeného vína občas potká každého. Přinášíme vám spoustu skvělých tipů, jak zatočit se skvrnami a zachránit tím oblíbené oblečení.

U každé skvrny platí čím dříve, tím lépe. Nečekejte, až potřísněná místa uschnou a snažte se vždy zasáhnout co nejrychleji. Tkaninu o sebe při čištění zbytečně netřete, narušíte tím strukturu vlákna a skvrně pomůžete dostat se hlouběji. Nikdy nepoužívejte horkou vodu, ta by případný flek ještě rychleji zafixovala.

Káva

Skvrnu od kávy namočte do vlažné vody a opatrně ji mněte. Pokud byla káva bez mléka a tudíž je flek opravdu tmavý, pokapejte ještě před čištěním skvrnu citronem a nechte chvíli působit.

Džus

Smíchejte jeden díl bílého octa se třemi díly vody. Tímto roztokem skvrnu vyčistěte, jak nejvíce to půjde. Poté vyperte, jak jste zvyklí.

Víno

Zasypte skvrnu solí, ta se postará o odsátí vlhkosti. Poté polijte skvrnu minerálkou a vysušte pomocí papírové utěrky, následně oděv vyperte.

Ovocné bobule

Na odolné skvrny od borůvek, malin atp. pomůže alkohol. Na již zaschlé skvrny zředěný peroxid vodíku. Ovšem u takto odolných skvrn, jde většinou o minuty.

Žvýkačka

Žvýkačku přilepenou na oděvech či koberci nejprve zmrazíme kostkou ledu, poté by měla jít jednoduše odloupnout. Případné zbytky vykartáčujte.

Zmrzlina

Skvrnu ponoříme na půl hodiny do vlažné mýdlové vody a poté vypereme v pračce. Pokud se jedná např. o čokoládovou zmrzlinu na světlém oděvu, vyčistíme ji slabým roztokem čpavku.

Kečup

Skvrny od omáček s obsahem rajčat nebo mrkve nejlépe vyčistí žlučové mýdlo. Pokud ho nemáte, lze použít bílý ocet, kterým skvrnu polijete a před praním necháte chvíli působit.

Hořčice

Na hořčici platí kyselina citronová. Nasypte do misky s vlažnou vodou sáček s kyselinou citronovou a nechte na látku se skvrnou chvíli působit. Poté promněte a opláchněte vlažnou vodou.

Lak na nehty

Čerstvý lak je potřeba odstranit co nejrychleji. Odsajte co nejvíce laku pomocí papírových utěrek a poté pokapejte skvrnu acetonem (pozor si dejte u syntetických látek, ty může aceton narušit), znovu odsajte a proces opakujte, dokud nebude skvrna pryč. Na dočištění je možné použít peroxid vodíku.

Make-up

Na skvrny od make-upu pomůže pěna na holení. Naneste pěnu na skvrnu, promněte a propláchněte vlažnou vodou. Poté vyperte v běžném pracím prostředku.

Rtěnka

Rtěnku perfektně odstraníme pomocí technického benzinu. Pokud nemáme, pomůže žlučové mýdlo.

Tráva

Skvrnu od trávy polijeme octem a důkladně vytíráme houbičkou. Opakujeme, dokud nebudeme s výsledkem spokojení. Poté standardně vypereme.

Vosk

Vosk ze tkaniny co nejvíce seškrábejte. Poté přiložte na skvrnu papírovou utěrku a skvrnu přežehlete.  Po vosku nejspíše zbude mastný flek. Ten vyčistíte pomocí obyčejného mýdla.

Inkoust

Nejprve pokapejte skvrnu šťávou z citronu, nechte pár minut působit a vyperte ve studené vodě. Pokud flek nezmizel celý, na dočištění použijte žlučové mýdlo.

Krev

Potřísněnou tkaninu namočte na několik hodin do studené vody. Poté vyperte na dlouhý program při nízké teplotě s kvalitní pracím prostředkem.

Zvratky

Hrubé nečistoty odstraníme a skvrnu vyčistíme studenou vodou s obsahem pracího prostředku. Po uschnutí přestříkáme bílým octem, který zneutralizuje zápach.

Špína nebo bláto

Odolnější skvrny zlikviduje prostředek na nádobí. Skvrnu jím polijte, v ruce přeperte a o zbytek se postará pračka.

Olej

Čerstvou skvrnu posypeme dětským pudrem, pokapeme trochou vody a pomocí papírové utěrky vtíráme do skvrny. Po vyčištění ještě přepereme ve vlažné vodě s pracím prostředkem a necháme proschnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat