Kuchyň, jak má být: Jak se popral s atypickým prostorem architekt?

04.11.2011 | Bydlení a design

Základem každého domova je kuchyň. Prostor, který by měl být maximálně funkční, no zároveň estetický, respektující požadavky a osobnost jeho majitelů…

Atypický půdorys rodinného domu ve tvaru trojlodě si vyžádal specifický přístup při řešení celého interiéru. Výjimkou nebyla ani kuchyň, na kterou čekalo několik razantních zásahů.

Zkušený architekt na prvním místě

Tak jako ostatní části interiéru, i kuchyň byla navržena profesionální architektkou. Ta svou práci zahájila vybouráním nosné stěny mezi kuchyňským prostorem a jídelnou, ke kterému přibilo odstranění stěny mezi jídelnou a obývacím pokojem.

Tímto stavebním zásahem vznikl velkorysý polootevřený prostor, spojující kuchyň, jídelnu a obývací část. Stěnu mezi kuchyní a jídelnou architektka nahradila menším barovým pultem, který, jak se ukázalo, domácím slouží taky jako šikovná, odkládací plocha.

Dispozice na dvakrát

Kuchyňská sestava je rozdělena na dvě části - na pravou a levou stranu. Na pravé straně se nachází varné centrum, složené z vestavné elektrické roury a varné desky, kterým dominuje komínový digestoř s bodovým osvětlením.

Pracovní plocha je dostatečně osvětlena přirozeným světlem, procházejícím přes větší okno, s romantickým výhledem do zahrady.

Ve spodní části sestavy najdete praktický a pohodlný výsuvný systém skříněk a šuplíků,  které paní domu s oblibou využívá na odkládání nádobí a separaci odpadu.  

Levou stranu tvoří zabudovaná lednička s mrazničkou, myčka nádobí a kuchyňský dřez.   
Protože tato část trpí nedostatkem denního světla, samozřejmostí je osvětlení na spodních  částech horních skříněk.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Kvalitní smlouva na stavební práce - co by měla obsahovat?


Fotoreportáž: Vydejte se po stopách známých architektů

Rohové prostory vyplňují otočné poličky, na které možno s přehledem odkládat nádobí a umývací centrum, do kterého architektka umístila praktickou, výsuvnou sprchu.

Harmonie, která potěší

Interiérové vybavení koresponduje s ostatním zařízením v domě. V kuchyni, tak jako v ostatních místnostech, kraluje dřevo – třešeň a světlý ořech. Zajímavou částí je kuchyňská linka s odkládacími prostory a roztahovací stůl v jídelním koutě.

Atypová kuchyňská linka je vyrobena z ořechového dřeva, které je vhodně doplněno matovým sklem a vanilkovou barvou. Její velkorysá pracovní plocha zajišťuje maximální pohodlí při přípravě jídel.

Kromě úložních prostor uvnitř linky, je po celém obvodu kuchyně zaveden otevřený policový systém. Police slouží na každodenní odkládaní šálek,malého nádobí, dekorací nebo různých drobnůstek. Na některých z nich našly své místo pokojové rostliny.

Praktický, roztahovací jídelní stůl je určen pro osm osob a vyroben z třešňového dřeva, ze kterého jsou i židle.
 
Moderní charakter a promyšlenost řešení, zdůrazňují vestavné spotřebiče včetně bílého kamenného obkladu, který chrání stěny kuchyně. Z kamene je vyrobena také dlažba, která je nenáročná na údržbu a výborně zapadá do koncepce celého interiéru.         

Dekorace, barvy osvětlení

Díky dekoracím a příjemným pastelovým barvám, působí kuchyň optimisticky a útulně. Svěží a veselý charakter této místnosti je zvýrazněn přírodními materiály, které jsou použity v celém domě.

Důležitou součásti řešení je osvětlení. Centrální světlo má nástropní charakter. Další závěsná tělesa se nacházejí nad jídelním stolem. Doplňkové osvětlení má formu bodových svítidel. Ty jsou z bezpečnostních důvodů umístěny v jednotlivých částech nábytku.


Foto: J. Hejzlar
Realizace: Ing. arch. Šárka Daňková
Autor: Natalie A. Rollko
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat