Úklid v souladu s přírodou. Šetrné čisticí prostředky si můžete vyrobit snadno sami

14.06.2018 | Bydlení a design

Ne každý rád používá chemická čistidla a nevadí mu chlorový odér. Pro ty z vás, kteří dáváte přednost přírodnějším výrobkům, jsme připravili jednoduché návody, podle kterých si úklidové prostředky můžete vyrobit sami.

Okna a zrcadla jako nová

Budete potřebovat 1/4 šálku octa, 1/4 šálku lihu, 1 lžíci škrobu, 2 šálky teplé vody a nádobu s rozprašovačem. Všechny suroviny slijte do rozprašovače a pečlivě promíchejte. Poté používejte jako kterýkoli jiný čistič oken, skel či zrcadel.

Nádobí bez zbytečné chemie

Připravte si 1/2 hrnku tekutého olivového mýdla (popřípadě stačí nastrouhat kousek tuhého mýdla a nechat rozpustit), 1,5 hrnku horké vody, 1 lžičku sody, 1 lžíci octa a pár kapek esenciálního oleje. Všechny přísady přelijte horkou vodou a pečlivě smíchejte. Vychladlou směs ještě promíchejte a nalijte do prázdné lahve. Pokud by byla směs příliš tuhá, rozřeďte ji teplou vodou. Tento recept vystačí zhruba na půl litru prostředku.

Bakterie i vodní kámen bez šance

Toaletu si snadno vyčistíte tak, že přímo do mísy nasypete jedlou sodu a zalijete octem. Nechte směs v míse působit alespoň 15 minut a poté mísu vyčistěte tak, jak jste zvyklí. Soda odstraní vodní kámen a zároveň pohltí nepříjemné pachy. Soda stojí pár korun a seženete ji v každé drogerii i ve větším balení. Rozhodně stojí za to mít ji doma, protože je skvělým pomocníkem při úklidu celého domu. Pokud byste chtěli toaletu provonět, přidejte do směsi esenciální olej.

Pro odpady bez zápachu

Klasické čističe odpadů, které lze za pár korun koupit v drogeriích, jsou jedny z nejvíce toxických prostředků, které můžete do domácnosti přinést. Na běžnou, nebo preventivní údržbu odpadu stačí, když smícháte jeden hrnek kuchyňské soli s pěti litry horké vody a směs nalijete do odpadu. V případě, že je odpad již ucpaný a neodtéká, nasypte do něj půl hrníčku sody a zalijte stejným množstvím octa. Odpad se rázem uvolní. Zhruba po 15 minutách jej ještě zalijte vařící vodou.

Vždy o ruce

Univerzální antibakteriální čistič se vyrábí velmi jednoduchým, i když trochu zdlouhavým způsobem. Stačí vám k tomu litr octa, pomerančové slupky a větší sklenice. Slupky z pomerančů zalijeme octem a necháme několik týdnů louhovat. Párkrát týdně sklenicí zatřepejte, aby se obsah promíchal. Hotový výluh přelijeme přes sítko do lahve s rozprašovačem. Prostředek můžete používat jakkoli chcete. Vyhněte se však dřevěnému nábytku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat