Psi cítí, kdy je jejich majitel rozrušený a ihned se ho snaží uklidnit

Chovatelé psů nepochybují o tom, že jim jejich čtyřnozí kamarádi rozumějí a poznají jejich emoce. A že je dokonce spěchají uklidnit a utěšit, když je jim smutno. Pro tato tvrzení dosud neexistovaly vědecké důkazy, nicméně etologové z Marylandu v experimentálním výzkumu prokázali, že psi skutečně chovatelovy emoce cítí a poznají. Navíc třikrát rychleji reagují na to, když je jejich pán rozrušený či smutný. A běží ho utěšit.

Tým vědců z Johns Hopkins University testoval čtyřiatřicet psů. Sledoval jejich chování během dne a reakce na různé emoční stavy majitele. Psi třikrát rychleji reagují na pláč a rozrušení pána a běží ho utěšit.

„Zjistili jsme, že psi nejenže vnímají, co jejich majitel cítí, ale když pes ví, jak pána utěšit, pak překoná i překážky, aby se k němu dostal a konejšil ho,“ tvrdí doktorka Emily Sanford z Johns Hopkins University.

A co my?

Že nám naši pejsci rozumějí, to víme a máme vědecky potvrzené. Ale jak je to naopak? Jak se zdá, psi jsou v chápání lidských emocí mnohem zdatnější než lidé v porozumění těm psím. Důvod? Třebaže je člověk inteligentnější, trpí jedním nešvarem – vytváří si předsudky a domněnky. A v případě psů, k nimž se chová často jako k vlastním dětem, analyzuje psí chování jako chování dětí. Tím se však často dopouští mylného usuzování.

„Psi prostě mnohem lépe rozumějí tomu, jak se cítíme, než my jsme schopni chápat, co se odehrává v našich psech,“ tvrdí veterinární vědci z University College London.

Svým způsobem projevují psi mnohem vyšší emocionální inteligenci, než jsme jim v minulosti přisuzovali.

„Kupříkladu jsme zjistili, že většina psů nemá příliš ráda objímání. Když sledujeme psy ve chvíli, kdy je objímají lidé, tak vidíme, že jsou ve stresu… vyvolává to v nich úzkost, chtějí mít možnost svobodného pohybu… Psi jsou velmi dobří při odhadování našich emocí, ale my jsme dost mizerní při čtení těch jejich,“ tvrdí profesorka Sophie Scott v rozhovoru pro deník The Times.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat