Květiny, kterým se vyhněte, pokud máte doma mazlíčka

14.08.2018 | Bydlení a design

Majitelé domácích mazlíčků by se měli mít na pozoru před některými pokojovými květinami, které doma mají. Mnoho z nich je totiž prudce jedovatých. Zejména kočky rostliny rády okusují a mnohdy jsou následky fatální. Kterým rostlinám byste se měli vyhnout, pokud chováte v bytě zvíře?

Cykas japonský

Tento krásný a mezi lidmi velmi oblíbený druh palmy je také, bohužel, jeden z nejnebezpečnějších. Jedovatá je celá rostlina a po konzumaci jakékoli části hrozí domácím mazlíčkům selhání jater a smrt.

Oleandr

Tento elegantní keřík je velice nebezpečný. Zvířatům způsobuje koliky, krvavé průjmy, potíže s dýcháním, silný třes svalů, ale také srdeční selhání s následkem smrti.

Kalanchoe

Není jedovatá přímo prudce, ale pokud ji váš mazlíček ochutná, bude se potýkat minimálně s úpornými průjmy, zvracením či srdeční arytmií. Určitě se tedy vyplatí vymezit této květině prostor někde vysoko na polici.

Zamiokulkas

Oblíbená květina, kterou si pro svou nenáročnost pořizuje mnoho z nás. Je ale třeba jí najít místo někde, kde se ji nepodaří ochutnat vašim domácím mazlíčkům. V případě pozření hrozí podráždění ústní dutiny, otok jazyka, zvracení a potíže s polykáním.

Aloe

Aloe je pro lidstvo symbolem zdraví, pro naše zvířata je spíš postrachem. Zvířatům totiž vyvolává zvracení, průjmy a silné břišní křeče.

Diffenbachie

Tahle rostlina není jedovatá jen pro kočky a psy, ale i pro lidi. Pokud tedy máte zvířata nebo malé děti, vyhněte se jí raději úplně. Způsobuje podráždění ústní dutiny, otok jazyka, zvracení, slinění a potíže s polykáním.

Lopatkovec

Lopatkovec je nejen krásná, bíle kvetoucí rostlina, která má schopnost čistit náš vzduch v bytě od škodlivin, ale také tichý nepřítel. Jedovatý je jak pro kočky, tak pro psy a po jeho konzumaci má obdobné účinky jako diffenbachie.

Tlustice

Tlustici má spousta z nás, jelikož je velmi nenáročná a vzhledem k její tvarovatelnosti může působit velmi elegantně. Je také jedovatá, ale naštěstí ne prudce. Pokud ji některý z vašich mazlíčků ochutná, bude mu nejspíš jenom dost špatně.

Dracéna

Dalším druhem palmy, která může pořádně zaškodit je dracéna. Bohužel jistou slabostí pro ni trpí spíše kočky. Pokud ji ochutnají, s největší pravděpodobností to skončí malátností, zvracením, průjmy a nadměrným sliněním.

Muškáty

Vzhledem k tomu, že muškáty poměrně páchnou, většinou si jich zvířata nevšímají. Pokud by se ale přece jen rozhodla, že ochutnají, mohou si konzumací téhle rostliny přivodit průjmy, zvracení či dermatitidu.

Buďte ve střehu

Pokojových a zahradních rostlin, které jsou pro naše mazlíčky jedovaté, je mnohem větší množství. Vždy, když budete nějakou rostlinu vybírat, ptejte se, zda není jedovatá jak pro vaše zvířata, tak i pro lidi. Mnohdy totiž mohou být následky skutečně smrtící.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Lasagne

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat