To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou. Opravdu?

22.08.2018 | Bydlení a design

Mnoho z nás má doma nějakého toho domácího mazlíčka a občas se stane, že přinese domů nějakého toho parazita. V případě blech býváme ale poměrně klidní, i když bychom se měli před těmito tvory mít na pozoru. Mohou nám totiž způsobit řadu chorob.

Blecha psí = blecha lidská

Blechu najdeme především v psí a kočičí srsti. Pokud ale hledá potravu a hladoví, nepohrdne ani lidskou krví. Blechy nejsou bohužel pouze sezonním problémem. U psů i koček můžeme blechy pozorovat stejně tak v zimě, jako v letním období. Proto by nikdy domácím mazlíčkům neměl chybět obojek proti parazitům. Chráníme tak nejen je, ale i sebe.

Paraziti v těle i na něm

Příliš neobvyklá není „nemoc kočičího škrábnutí“, kočkám se dostávají za drápky výkaly parazitů, při hře vás sekne a parazité se v momentě šíří vaším tělem. V těle se množí, vznikají záněty, horečnaté stavy, bolesti kloubů atd. Celkový stav se dost podobá chřipce. Blechy nejsou jen obtížnými parazity, ale přenášejí i nemoci jako mor a tularémie. Jsou přenašeči tasemnic.

Pokousání od blech je snadno rozpoznatelné. Kůže je kolem pupínků zarudlá a svědí či pálí. Pupínků je více a bývají v řadě - jako by blecha pochodovala a u toho vás kousala.

Zbavte se jich!

Většina šamponů a sprejů určená k hubení parazitů, funguje bohužel jen na dospělé jedince a je potřeba očistu pravidelně opakovat. Nejlepší obranou je ale prevence. Pipety, obojky či postřiky je třeba pravidelně měnit a doplňovat a zvláště opatrní buďte v případě, kdy antiparazitika vybíráte, neboť nelze použít (až na pár výjimek) stejné prostředky pro psy i kočky. Kočky by při použití psích preparátů mohly uhynout.

Pouhým postříkáním zvířecí srsti to ale nekončí. Je potřeba vydezinfikovat veškeré pelíšky a vše, s čím zvířata mohou přijít do styku. Nesmíte zapomenout na místa, kde jsou textilie. Sedačku, koberce, postele i koš se špinavým prádlem! Tam všude se zdatní skokani mohou ukrývat. Perte, vysávejte a vytírejte několikrát denně, dokud si nebudete jistí, že jste se parazitů nadobro zbavili.

V drogerii kupte speciální přípravek na hubení parazitů a vystříkejte jím každý kout v domě. Nemusíte mít obavy. Tyto spreje jsou po zaschnutí zcela neškodné pro děti i zvířata.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat