Nezapomínejte v horkých dnech na svá zvířata. Trpí více než my lidé

28.08.2018 | Bydlení a design

Často se mluví o tom, jaká opatření by měli lidé dělat, aby horké dny přežili ve zdraví. Méně už se ale věnujeme tomu, jak předcházet újmě našich domácích mazlíčků. Jakým způsobem zvířata chránit v parných dnech?

Pozor na asfalt!

Zejména u pejsků je třeba myslet na to, kde je v horkých letních dnech venčíte. Lidé si často neuvědomují, že silnice a chodníky jsou mnohdy rozpálené až na šedesát stupňů. Lidi chrání od horkého povrchu jejich obuv, psi však žádné boty nenosí a na to je třeba myslet. Plosky jejich pacek může horký chodník popálit, tvoří se na nich puchýře a psovi taková poranění působí obrovskou bolest. Ven choďte hlavně ráno nebo večer, a pokud je to nevyhnutelné, snažte se s pejsky chodit především po travnatých plochách.

Prostorné náhubky

Lidé svým mazlíčkům čím dál, tím častěji pořizují náhubky, které se navlékají těsně na čenich zvířete a nutí je tak mít tlamu zavřenou. Majitele mazlíčků láká skladnost těchto náhubků, jelikož jsou většinou látkové a lze je snadno složit do kapsy. Pes v nich ale nemůže otevřít tlamu a ochlazovat se dýcháním s jazykem venku. Při dlouhodobém stažení tlamy zvířete a znemožnění vyplazení jazyka, může docházet k přehřátí a kolapsu zvířete.

Rybičky také trpí

V horkých dnech stoupá i teplota v bytech a majitelé akvárií by neměli zapomínat ani na své němé mazlíčky, kteří v nich žijí. Voda v akváriích se otepluje a to rybám nesvědčí. Proto je třeba vodu průběžně ochlazovat doléváním studené vody do akvária.

Houževnatí kopytníci

Zapomínat nesmíme ani na velká zvířata, která, ač se spokojeně pasou, snášejí letní vedra hůř, než silné mrazy. Denně ztrácí litry tekutin, což se nezřídka projeví náhlým úbytkem váhy. Pokud zvířata využíváte ke sportu, je nasnadě doplňování elektrolytů, které doplní minerály a pomohou udržet zvíře v dobré fyzické kondici. Dostatek vody je samozřejmostí.

Pamatujte i na ta, co nám nepatří

Myslet ale musíme i na ta zvířata, která žijí ve volné přírodě. V období sucha, jako je letos, vysychají louže i potoky a větší toky a rybníky jsou často vzdálené místům, kde zvířata žijí, například ve větších městech. Proto dejte na své balkony a zahrady pítka, aby měli ptáci přístup k čerstvé vodě.

Nechte je doma

Ať už máte psa, kočku, fretku nebo jakéhokoli jiného mazlíčka, přes největší vedra je nechte doma, bude jim tam lépe. Vyvarujte se jízd autem a dlouhému pobytu na slunci. Zvířata se ochlazují hů, než lidi a i krátký pobyt v horkém prostředí může mít pro zvíře fatální následky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat