Od útulného po přeplácané. Jak si zařídit bydlení, aby nevypadalo jako pouťová střelnice

30.09.2018 | Bydlení a design

Každý chceme mít svůj domov útulný, ale mezi neosobním, útulným a přeplácaným jsou tenké hranice. Čeho se vyvarovat, aby váš byt nevypadal jako pouťová atrakce či skladiště nepotřebných věcí, nebo naopak nepůsobil prázdně a chladně?

Lapače prachu

Vyhněte se sbírání svíček, sošek a množení polic na zdech. Do koupelny pořiďte skříňku a veškerou kosmetiku schovejte do ní. V obýváku si vystavte jen to, co máte skutečně rádi a ostatní odstraňte. To samé platí pro kuchyň. Je sice pěkné mít vše při ruce, ale když si na zeď pověsíte veškeré naběračky, cedníky a kořenky, výsledek bude spíše špatný.

Přehnané množství věcí, které jsou rozestavěné po celém domě, působí jako nepořádek, i když se k mnohým z nich vážou vzpomínky nebo jste je dostali od přátel a nechcete se jich zbavovat. Nejenže znesnadňují úklid, ale působí kýčovitě a celý dům potom působí neuklizeným a přeplácaným dojmem.

Každý pes jiná ves

Mít rozdílné kusy nábytku samozřejmě nevadí, ale měly by být přinejmenším ve stejném stylu nebo se alespoň shodovat obdobím, ve kterém byl vyroben. Pokud máte v obýváku dýhovaný psací stůl ze sedmdesátých let, k tomu komodu z dob Ludvíka XIV. a obří, hranatou, moderní sedačku z umělé kůže, určitě tím svoje bydlení k dokonalosti nedovedete.

Načechráno

Poslední dobou jsou v oblibě všelijaké podušky, puffy a polštářky, které často zdobí sedací soupravy a další zákoutí domu, kam zrovna nemáme co dát. Proti dekoračním polštářkům nic nemáme, naopak mohou pomoci dotvořit celkový styl a dojem z celého bytu, ale pokud jich na jednom křesle bude pět, začne to vypadat jako v prodejně zdravého spánku. Nemluvě o tom, že budete nuceni polštářky neustále přerovnávat a čechrat pouze vy, protože ostatní členy domácnosti začne po čase to věčné sekýrování za „rozhrabané“ dekorace štvát.

Fotky do alba nebo do rámu

Fotografie, které nemají vlastní rámeček, jsou různě přišpendlené po bytě, založte do alba nebo jim pořiďte důstojný a slušivý kabátek ve smyslu vkusného rámečku. Fotografie přidělané na lednici magnetky od jogurtů vypadají velmi nevzhledně. Na druhou stranu, s obrázky na stěnách to nepřehánějte. Pokud se nemůžete rozhodnout, které fotografie vystavit a máte jich mnoho, pořiďte si kolážový rám, do kterého umístíte i desítky fotek najednou a vše pak jednoduše pověsíte na jedno místo.

Celkový dojem

Pokud chcete mít byt útulný, ale ne přeplácaný, klidně vsaďte na záclony a závěsy, plédy i koberečky, ale snažte se, aby se vám v bytě nepotkávalo příliš mnoho výrazných vzorů. Čím více podobných dekorací máte, tím více by k sobě měly ladit a být jednoduché. Zapomeňte na kalendáře na zdech, sušené květy ve vázách na televizi a plastové ubrusy, vytvořte si útulné a praktické bydlení, které je hodno dnešní doby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat