Psi provázejí člověka od prvních dní, kdy začal farmařit

Pes byl domestikován už před čtyřiceti až dvaceti tisíci let. Nové genetické výzkumy naznačují, že vznikl ze dvou různých druhů vlků, z nichž u některých jedinců došlo ke změně genů tak, že byli krotší a lépe zvládali život po bodu lidské tlupy. Tito jedinci pak byli dále rozmnožováni a minimálně před devíti tisíci let žili trvale s člověkem. Zůstali s ním, když přestal být lovcem sběračem a stal se farmářem, a vyrazili s ním také osidlovat Evropu a Asii.

Vyplývá to z nových analýz DNA kosterních ostatků psů nalezených vedle lidských ostatků z období před devíti tisíci let. Podle nich totiž psi prokazatelně žili s člověkem na Blízkém východě, když tam začal farmařit. A když se vydal osidlovat Evropu a Asii a šířit tam zemědělství, psi putovali s ním.

„Náš výzkum dokazuje, že psi a lidé mají vzájemně propletený příběh, psi následovali člověka během této migrace napříč Evropou,“ tvrdí doktorka Morgane Ollivier z Univerzity v Rennes.

Opravdová psí láska

Pejsci a lidé zkrátka tvoří zaběhlou dvojku už nějaké to tisíciletí. A není divu! Psi totiž cítí lásku a milují své pány stejně, jako pánové milují své čtyřnohé kamarády. Profesor neurologie Gregory Berns však zřejmě přinesl první vědecké důkazy o tom, že psi skutečně prožívají emoce velmi podobné těm, které prožíváme my lidé. Emoce lásky, které produkují velmi příjemné pocity.

Na určité úrovni jsme tohle věděli dávno. Ale dosud jsme neměli žádné vědecké důkazy, takže možná, jen možná, lidé tohle budou poslouchat a začnou brát nedobré zacházení se zvířaty mnohem vážněji,“ prohlásil k objevům své práce profesor Berns.

Jako zkušený neurolog šel na důkaz citů přes mozek čtyřnohých kamarádů člověka. Psům skenoval mozky pomocí magnetické rezonance, aby zjistil, jak se tento mozek chová, když zvíře cítí pach svého věrného pána. A výsledky skenování dokazují, že pokud pes cítí svého pána, který se k němu chová láskyplně, v mozku se mu aktivují stejná centra, jaká se aktivují člověku, když vidí milovanou osobu. Nebo psa.

„Schopnost zažívat tyto pozitivní emoce, jako lásku a citové připoutání, by mohlo znamenat, že psi mají úroveň citového vnímání srovnatelnou s lidským dítětem. A tato schopnost naznačuje, že bychom měli změnit naše chování vůči psům. Pes byl dlouho vnímán jako majetek… zvířata jsou věci, předměty, kterých se lze zbavit, pokud to bylo provedeno rozumně tak, aby se minimalizovalo jejich utrpení,“ tvrdí profesor Berns.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat