Vánoce jsou ty tam, co ale s přebytečnou výzdobou?

06.01.2012 | Bydlení a design

Pokud jste si před Vánoci vyzdobili byt krásnými dekoracemi, možná právě nyní řešíte problém, co s touto výzdobou dělat v čase povánočním.

Co s adventním věncem po Vánocích

Nemusíte si lámat hlavu co s adventními věnci, jmelím či ostatní dekorací. Z nepotřebné vánoční dekorace se nemusí stát obtížný odpad. Veškerý materiál lze beze zbytku zužitkovat, vytřídit a recyklovat. Pořídili jste si adventní věnec a nyní jej chcete vyhodit? Snažte se chovat ekologicky a veškeré použité materiály správně vytřídit. Ruce si při manipulaci s adventním věncem chraňte raději zahradnickými rukavicemi. Oschlé jehličí omotaných větviček je totiž velice tuhé a nepříjemně píchá. Bude to možná trošku náročnější, ale za dobrý pocit z třídění odpadu to stojí.

Odstrojte adventní věnec

Postupujte systematicky – nejprve odstraňte svrchní dekorace – svíčky, umělohmotné či slaměné ozdoby, stuhy. Vše správně vytřiďte. Na adventní věnce bývají použité různorodé materiály – smrkové či borové větvičky, snítky zimostrázu, sláma či proutí. Pokud se jedná o přírodní materiály, nemusíte se obávat je vrátit zpět do přírody. Pokud nedisponujete kompostem, při první procházce vezměte větvičky s sebou a vyhoďte je v nejbližším lesíku. Ušetříte tak místo v popelnici a přírodě tím prospějete. Jenom dbejte na to, aby byly větvičky pečlivě zbaveny všech ozdob, provázků či drátků. Stejně tak můžete naložit se jmelím, odkvetlými barborkami, smrkovými větvičkami, šiškami, sušenými či kořením ozdobenými jablky apod.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Výběr kuchyně začíná prvním krokem


Barevné kombinace pro váš byt: Průvodce Světa bydlení

Zužitkujte adventní věnec ještě na Velikonoce

Mnohé adventní věnce mívají jako základ slaměný kruh, na který jsou větvičky postupně připevňovány. Tento slaměný kruh určitě nevyhazujte. Můžete jej využít například o Velikonocích. Stačí ho omotat zelenými větvičkami a trošku přizdobit a získáte rázem krásný velikonoční věnec na dveře. O příštích Vánocích jistě také budete rádi, že jej ve sklepě najdete…

Pokud dáváte přednost řezaným vánočním stromkům před těmi umělými, chováte se ekologicky. Stejně ohleduplně by mělo probíhat i odstrojování a vyhazování těchto stromečků. Dbejte vždy na to, aby na větvích stromku nezůstaly zapomenuté kovové háčky, mašličky a další ozdoby. Stromeček můžete klidně vyhodit do popelnice. Pokud si však dáte práci, můžete jej vrátit zpět do přírody. V takovém případě je dobré všechny větve od kmene odstříhat a takto stromek lesa vyhodit, proces tlení se tím významně urychlí.

Využijte mnohé z vánočních dekorací pro příští rok

K vánoční výzdobě a dekoracím zkrátka přistupujte se selským rozumem. Mnohé z dekorací lze v budoucnu využít i k jinému účelu a není třeba je vyhazovat – látkové stuhy, sušené květiny, slaměné postavičky apod. Vše ostatní, co zkrátka musíte či chcete vyhodit, klidně zlikvidujte, myslete při tom však na přírodu a buďte k ní ohleduplní. Ona se vám zase napřesrok odvděčí krásnými přírodními dekoracemi.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat