Ty nejlepší věci, které můžete udělat pro svou myčku na nádobí

Myčka na nádobí nám život usnadňujte každý den. Oplaťte jí to tak, aby vám dobře sloužila celá léta! Odborníci na domácí spotřebiče tvrdí, že většina lidí s myčkami neumí zacházet. Ověřte si, zda nejste jedním z nich!

Říká se, že chybami se člověk učí. Platí to i v případě myčky na nádobí. Skutečně víte, jak se k ní chovat? Tohle jsou doporučení expertů, jež byste neměli ignorovat!

Oplachování nádobí. Kdy a proč?

Pokud je vaše myčka starší víc jak deset let, neváhejte opláchnout nádobí ještě předtím, než ho vložíte dovnitř.  Ano, měli byste se zbavit zbytků jídla, které by potenciálně mohly ucpat odtok. Pravda je taková, že relativně nová myčka přináší dostatek tepla a vodní tlak na umytí i zaschlých potravin, nicméně pokud je vaše myčka staršího data, může být její výkonnost snížená.

Ta záležitost okolo postřikovače

Vždy se ujistěte, že se postřikovací rameno může neomezeně otáčet, tudíž že mu nic nebrání v pohybu (například velká mísa). Pokud tomu tak není, o čistotě veškerého nádobí se dá v některých případech pochybovat.

Systém na vkládání nádobí

Zatímco je lákavé otevřít myčku a vložit do ní talíř či hrníček – hned na její okraj, je mnohem chytřejší, když zásuvku úplně vytáhnete ven a nádobí začnete ukládat odzadu. Jistě, tento úkon neovlivňuje proces čistění, nicméně usnadňuje mnohem efektivnější naplnění tohoto spotřebiče. V konečném důsledku šetříte peníze tím, že myčku nezapínáte poloprázdnou. Na druhou stranu se vyvarujte toho, aby myčka byla přeplněná. Voda pak rovnoměrně neproudí mezi jednotlivými kusy.

Pozor na ostré hrany

Pokaždé, když plníte košík na příbory, zkontrolujte, že špičky nožů míří dolů. Snižujete tak riziko, že se poraníte. To samé platí i pro větší kusy nádobí, jež by mohly poškodit dveře myčky, pokud budou vyčnívat. 

Křehké věci. Kam s nimi?

Položky vyrobené z křehčích materiálů, jako jsou brýle, plastové skladovací kontejnery nebo kusy z pravého porcelánu, je lepší uložit dále od trysek, tedy do horního koše. Tam je tlak vody o něco nižší, a i teplota není příliš vysoká.

Správné množství mycího prostředku

Největší chyba nejednoho uživatele, pokud jde o používání myčky na nádobí? Příliš velké množství mycího prostředku. Přečtěte si pokyny, použijte dávkovač, čtěte doporučení výrobce a pozor si dejte hlavně v případě, že do otvoru na tablety lijete klasický prostředek na mytí nádobí. V těchto případech stačí jen kapka, jinak se v myčce dočkáte bublinkového večírku.

Pravidelné čištění filtru

Voda může zanechávat na částech myčky vodní kámen, stěny, koše a vnitřek myčky může být pokryt mastnotou, ve filtru se zachytávají zbytky jídel. Pravidelně tedy filtr čistěte propláchnutím, které vám zabere pár minut. Jednou či dvakrát ročně je také vhodné pustit myčku naprázdno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat