Co je dobré si pohlídat, pokud si do bytu zvete řemeslníky

29.11.2018 | Bydlení a design

Stavební práce alespoň jednou za život neminou domácnost snad každého z nás. V dnešní době už je jen málo řemeslníků, kteří nám vypomohou za oběd, a částky za odvedenou práci jsou mnohdy astronomické. Když je člověk ochotný za práci platit nemalé peníze, měl by také ve vlastním zájmu dohlížet na prováděnou práci, aby se vyhnul případným reklamacím. Na co ještě si dát pozor?

Stavební dozor

Pokud není ve vašich silách jezdit na stavbu každý den nebo stavařině nerozumíte, je určitě vhodné najmout si někoho, kdo vám bude na stavbě dávat pozor. Lidem se to mnohdy jeví jako zbytečný a nákladný výdaj, ale věřte, že následné opravy v případě vaší nespokojenosti vyjdou mnohem dráž.

Ani dokonalý projekt stavby a detailní popis materiálů ještě nezaručí, že se tyto materiály skutečně použijí. Jde-li třeba o věc jako armovací ocel do základů, nejspíš si toho ani nevšimnete, a jakmile se jednou pasy zalijí betonem, už s tím nic nenaděláte. Není to dobrá zpráva, ale kontrolovat se musí každá drobnost. Pokud na to nemáte čas sami, najměte si důvěryhodný stavební dozor, který bude všechno kontrolovat za vás. Případně nakupujte materiál osobně a řemeslníkům plaťte jen za práci.

 Loudalové

Pozor si dejte především v případě, že se s někým dohodnete na mzdě za hodinu. Ač se v prvních dnech mohou řemeslníci jevit jako pracovití a dřou na stavbě od božího rána, až do soumraku, v dalších dnech aktivita upadá a stavba se nijak zvlášť nehýbe. Někdy se loudají schválně, aby dostali zaplacené hodiny navíc, a někdy naopak nepřijedou vůbec. Pro tyto případy je vhodné ve smlouvě o dílo uvést nejzazší termín dokončení a pracovníky vyplácet od jednotlivých úkolů, případně si ještě sjednat podmínky, za jakých je možné od smlouvy odstoupit a najmout si jiné řemeslníky. 

Zbytečné výdaje

Někdy vás řemeslníci budou přesvědčovat, abyste v domě použili takový či makový druh materiálu, protože je pro dané použití vhodnější. Nechte si však poradit od někoho nezávislého, pokud se vám na požadavcích řemeslníků něco nezdá. Například hotová betonová směs v pytlích totiž stavbu nepatrně urychlí a dělníkům ubere práci, nicméně velice výrazně provětrá vaši kapsu. A tak je to se vším. Nezapomínejte, že výběr materiálu je ale vždy na vás.

Úklid

Stavební práce po sobě zanechají mnoho nepořádku a prachu. Rozhodně se s řemeslníky dohodněte a ve smlouvě o dílo jasně uveďte, že řemeslníci po sobě musejí uklidit a uvést byt do patřičného stavu.

Odborná způsobilost

Je hezké, že Franta Nováků dělal rozvod elektřiny před dvaceti lety u sebe na chalupě a že vám by nový rozvod udělal za basu „lahváčů“, ale v případě odborných záležitostí není radno riskovat. Veškeré instalatérské či elektroinstalační záležitosti řešte s odborníky, kteří mají odbornou kvalifikaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat